In juni 2017 kon ik de wijnbeurs in Silleda bezoeken. Daar maakte ik op enkele dagen tijd kennis met een 20-tal wijnbouwers uit Gallicië.
Deze streek in het noord-westen van Spanje, boven de Douro regio in Portugal heeft veel troeven. Mooie natuur, uitstekende gastronomie en potentieel voor lekkere wijnen. Ik was vooral nieuwsgierig naar de lokale druivensoorten: albarino, godello, , mencia,
Maar leerde er ook enkele jonge gedreven wijnbouwers kennen die ik zeker wil opvolgen in hun zoektocht naar terroir gedreven wijnen.
Van enkele onder hen was ik onder de indruk en beloofde hen in België een wijndegustatie te houden met sommeliers en mogelijk geïnteresseerde inkopers. Einde mei was het dan zover.
We proefden 12 wijnen van 8 wijnbouwers en hieronder kun je de proefnotities lezen.
- CAZAPITAS 12 2017
een lichtgele wijn met aroma's van gist, sterfruit, witte pompelmoes, brandnetel, vers gemaaid gras...
zet zoet @, restsuiker?, mist evenwicht, wel frisse onderliggende zuren, niet echt lang B
- LAPOLA Ribeira Sacra 2015 Domnio do bibei (godello, albarino) 18,5 euro (leisteen)
half-geconcentreerd goudgeel, met aroma's van hout, acacia, citrus, zoethout, peper, vanille, sinaasappel
zet strak @, lichte prikkeling, mooi in balans; bittertje en rijpe zuren met een mooie langte A
- BRANDAN Ribeira Sacra Godello 2016 17 euro
goudgeel met goede concentratie, aroma's van gist, hout, citrus, witte peper, sinaasappel, lentebloesem en hooi
zet zacht @, peperig, mist frisheid en valt weg, halflang B(+)
- LOURO godello Rafael Palacios 2016 17 euro (op innox)
briljant goudgeel, met intense aroma's van kaneel, rijpe pompelmoes, rijk exotisch fruit: passievrucht,
zet strak @ met pompelmoesbittertje en mooie rijpe zuren goed in balans, complex en lang A
- VINA MEIN 2016 Ribeiro Treixadura, Godello, Albarinoi, Loureira, Torrentes y lado 17 euro op graniet
goudgeel, met aroma's van rijpe appel, citrus, acacia, pompelmoes, lavendel,
zet strak @, mist frisheid, licht gefractioneerd en eindigt op biergist B
- EIDO DA SALGOSA Rias Baixas 2016 Rosal
goudgeel, met aroma's van vanille, citrus, verse kruiden: munt, salie, exotisch en rijp geel fruit, verse rozijnen
diep en breed in de neus, verruimd na walsen
zet fris @, mondvullend, presente rijpe zuren, goed evenwichtig, nog jong, zoekend, lang met bittertje A
- EIDO DA SALGOSA Rias Baixas 2015 Albarino
goudgeel, met aroma's van kruidnagel, lactisch: boter, gele bloemen, breed en diep
zet zacht @, goed evenwichtig, mooi bittertje, frisse zuren, lang en eindigt met pompelmoesbittertje A
- EL CASTRO de VALTUILLE 2016 Mencia Joven Raul Perez
purperrood, met aroma's van vers rood fruit: krieken, rode bes...
zet fris @, goed in balans, bittertje, evolueert goed in de tijd, halflang B+
- EIDO DA SALGOSA 2017
karmijnrood met purper rand, aroma's van hout, ceder, tabac, animaal, zwart fruit: bramen, vlier, oxo, geconfyt,
zeer breed en complex in de neus
zet zacht @, mooi in balans, elegante frisheid, mooi rijpe tanines, nog jong, complex, veel fruit in de
mondfase, lange afdronk met oa kersen A
- VALDESIL VALDERROA CARBALLA 2015 10 euro
purper, aroma's van rode bessen, confituur, vanille, bosaardbeien, kruidig, krieken
zet fris/zacht @ met een goed evenwicht tussen fruit en tannines, elegant maar iets te rechtlijnig, goede lengte B+
- ALANDA Quinta da Muradella 2013 Mateo Garcia Monterrei 22 euro Mencia & Bastardo y otrao
lichte kleurevolutie, aroma's van amandelen, praliné, oxo, pruimen, rozijnen
zet zacht @ , fijn, goede balans, lang A
- ALQUERA carravel Ribeiro Garcia 2015 30 euro mencia
evolutiekleur, aroma's: weinig neus, animale toetsen, groene paprika
zet rond @, boeit niet, halflang met alcohol toets
Reactie schrijven