· 

Union des Grands Crus de Bordeaux stelt 2017 voor

Het millésime 2017 is in Bordeaux een merkwaardig jaar. Persberichten gedirigeerd door de wijnmakers, artikels in wijntijdschriften, proefnotities en commentaren achteraf...ze spreken mekaar dikwijls tegen. Feit is dat er zich twee gebeurtenissen afspeelden die dit jaar bepaalden: 

1) Na een milde winter en zelfs warm voorjaar waren er stevige uitlopers. Alles stond 3,5 weken te vroeg in de knop.En  

    dan kwam die verschrikkelijke nachtvorst op 27/4. Alle lagere terroirs (op sommige plaatsen kwam het op minder 

    40cm op aan) werden getroffen. De nieuw gevormde scheuten hebben die achterstand niet kunnen inhalen.

2) Na een redelijke zomer, was er de tweede tegenslag: een regenachtige september. De temperaturen daalden 

    gevoelig en vooral in de eerste helft van september regende het overvloedig. De kleigronden hebben deze 

    nattigheid beter verteerd dan de lichte drainerende kiezel/zand bodems waar de regen direct de wortels bereikte

    en dus minder gestructureerde wijnen opleverde. La dilution du vin était inévitable. 

Samenvattend: degenen die geen vorst hebben gehad (meestal de betere domeinen) en die dus op tijd voor de regen

konden oogsten, hebben voortreffelijke wijnen gemaakt. Vele anderen produceerden onrijpe wijn met te weinig fruit.

 

 

    

Sommeliers Eric Boschmans (beste Belgische sommelier in 1988 & show man) & Adrien Bodarwé (Ter Duinen Koksijde winnaar champagnewedstrijd) speelden de ervaren rot tegen het jonge geweld.

Ze hadden het oa. over het wijn-koopgedrag van jongeren op restaurant, vereenvoudiging maar niet afschaffen van de AOC's en of supermarktwijnen nu even goed zijn dan de wijnen van de gespecialiseerde wijnhandel.

Moderator Alice Bown organiseerde het hele gebeuren op een voortreffelijke manier.

Twee zwaargewichten in onze wijnwereld (figuurlijk;-)

Vicky Corbeels (Wine Lady of the year 2015 & nog veel meer) en Andy De Brouwer (sommelier of the year, eigenaar Les Eleveurs, wijnschrijver & nog veel meer).

Zij zetten Bordeaux in de kijker. De terroir als meerwaarde, evolutie in stijl...eleganter na Power-Parker, terugkeer naar oudere/andere druivenrassen, wie koopt er nog bewaarwijnen? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0