· 

Belgische Wijnen // Belgian Wines Part 20 De Wijnfaktorij


In de Delvinico artikelen-reeks over Belgische Wijnen, deze keer het ganse gamma & de filosofie van een wijndomein.

In hartje Antwerpen, met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, bevindt zich de Heilige Graal van wijnmaker  Patrick Nijs: zijn Wijnfaktorij, een urban boutique winery.

Patrick Nijs is niet in één zin samen te vatten, wel in één woord: "enfant terrible".

Een industrieel ingenieur die in Suze La Rousse (Rhône) wijnbouw studeerde & WSET level 4 behaalde. Een zelfstandig ondernemer van Flessengeluk, De Wijnfaktorij & De Distilleerderij. Consultant wijnmaker bij o.a. Wijndomein Vigna te Wijnegem. Voormalig docent bij CVO COOVI, docent wijnkennis bij CVO Vivant, Syntra West & WSET. En tegenwoordig zelf student aan het Institute of Masters of Wine. Maar vooral bevlogen wijnmaker met druiven van zijn eigen wijngaarden in Maaseik (sinds 2011) en Houwaart (sinds 2016) met wellicht uitbreiding in de toekomst.

Maar zijn wijnen zijn niet te vatten zonder zijn FILOSOFIE:

Alles begint in de wijngaard, een gans jaar door, om gezonde rijpe druiven te oogsten.

Duurzaamheid staat centraal: dwz  zo weinig mogelijk interventie, tijd nemen en geduld, vertrouwen in zijn jarenlange wereldwijde opgedane ervaring. (oa Uruguay, Duitsland, de US, Oostenrijk, Italië...)

Patrick werkt  herbicidevrij, insecticidevrij, alles is handgeplukt, biodiversiteit is de sleutel..

Er worden tijdens het wijnmaken geen pompen gebruikt, alles gebeurt via gravitatie, geen gebruik van klaringsmiddelen, geen filtratie.

Hij gaat voor "FRAICHEUR", hij zoekt bewust de limieten van de zuren op. Wat voor mij bij wit zijn zwakte is (zie proefnotities Chansaar wit), maar bij zijn andere wijnen zijn sterkte. Trouwens wit is in een experimentele fase. Er is opbrengst van recent aangeplante Riesling, Pinot Blanc en Pinot Gris op komst. Wat ongetwijfeld tot meer balans en complexiteit in de wijn kan leiden.

Deze niet conventionele, avontuurlijke #happywinemaker wil dit ook overbrengen op zijn medewerkers en zijn wijnconsumenten.

Een patissier meet alles nauwkeurig af, heeft een recept. Patrick is eerder een Chef die proeft, zijn instinkt vertrouwt en niet te veel plant en op het gevoel werkt.

 

 


Patrick Nijs begon zijn wijnbouwavontuur in 2011 met de aankoop van een kleine experimentele wijngaard (Oeterdal) in Maaseik. In 2016 volgde dan de aankoop van een bestaande slecht onderhouden wijngaard (Steenkuyl) op de Houwaartsberg in het Hageland: een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) sinds 1997. De unieke terroir weerspiegelt zich in:

- de bodem: een 10 cm dikke bovenlaag van zandleem, waar het schoffelwerk gebeurt. Patrick laat verschillende

   soorten onkruid groeien tot meewarige verbazing van zijn buren-wijnbouwers. O.a. heermoes waar hij thee van trekt. 

   (bestrijding van valse meeldouw) Diversiteit in de wijngaard is heel belangrijk om zo biologisch mogelijk te werken.

   De onderlaag bestaat uit een dikke halve meter Diestiaans-ijzerzandsteen. Om deze zo intakt mogelijk te houden, 

   wordt er niet geploegd. De stenen in de bodem zorgen voor een goede drainage van het regenwater. 

- in dit mesoklimaat schijnt de zon meer dan 1600 uur per jaar (vg Elzas 1950 uur als zonnigste van gans Frankrijk)

  en bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur 11,3° C. De jaarlijkse neerslag bedraagt 800 mm.

- de Houwaartsberg (lees heuvel) heeft een hoogte van 65 meter en is zuidgericht.

Patrick plant Vitis Vinifera variëteiten en hybride druiverassen door mekaar aan. Hij vinifieert ze apart en brengt ze  samen in zijn blends. Wat dat geeft, kun je lezen in volgende proefnotities. Maar in de wijngaard heeft het zo zijn voordelen. De hybride rassen staan aan de zijkant van de aanplant. Ze hebben minder sproeimiddel nodig tegen (valse) meeldauw en zwartrot. Als de Vitis Vinifera 3 sproeibeurten nodig heeft, hebben de hybride's er maar één nodig en bij de overige twee profiteren ze van de drift. Er wordt niet met koper gesproeid (zwaar metaal dat in de bodem blijft opgeslagen), maar met vb Dithane dat na 8 dagen wordt afgebroken. Door zo ecologisch mogelijk te werken, moet er minder synthetisch gesproeid worden. Na de bloemzeting blaast Patrick de bloemkapjes weg om zo later botrytisch te vermijden. Veel werk, maar dat rendeert op termijn.

Hij benadrukt dat het bezig zijn met een prachtig product in een prachtige omgeving hem zeer gelukkig maakt en hij dat vlot kan overbrengen op alle vrienden die een handje toesteken in de wijngaard.

 


Chansaar Wit 2018  (Phoenix, Orion & Solaris)

De Wijnfaktorij Antwerpen

19,50€

 

Lichtgeel, helder.

Cavaillon, pompelmoeszeste, aldehydes van flor, noten,..

Zet neutraal aan, dan opstoot van zuren, met prikkeling in de keel.

Minder agressief dan tijdens eerste tasting van deze wijn: iets warmer geproefd. Vroege oogst op 22 augustus en laag alcoholgehalte 10,5%,

en de lage proeftemperatuur van 4°, maakte de zuren presenter tijdens eerste proeverij.

Redelijk kort.

 

Beoordeling B(-)

 

In deze wijn merk je duidelijk dat Patrick de limieten van de zuren opzoekt, voor de liefhebbers.

Chansaar Wit 2019, vatstaal. (Phoenix & Orion)

De Wijnfaktorij Antwerpen.

19,50€

 

Bleek geel.

Floraal, bloesem, kikkermeloen, stervrucht en witte pêche.

Tikje yeesty van de flor. 

Zet strak @, goed in balans: droog maar zwermt uit op de tong.

Finale van stekebes en frisse appel.

 

Beoordeling B

 

Oogstmoment 30 augustus.

Rijpt op zijn lie, niet gebatoneerd

 

 


Chansaar PETNAT 2019 (Regent, Pinot Noir, Cabernet Cantor, ..)

De Wijnfaktorij Antwerpen

18€

 

Diep zalmroze met fuchsia tint. Fijne mousse.

Gist, bloedappelsien. Zuiver rood fruit.

Zet brut @, verrassend complex en mooi in balans: fruit, frisheid en pompelmoesbittertje. Veel fruit in mondfase.

Finale met fruit dat lang blijft doorsmaken.

 

Beoordeling: A

 

Het etiket is gedeeltelijk ondersteboven gedrukt om de fles omgekeerd in een ijsemmer te zetten en zo zelf te degorgeren.

Pet Nat is een methode (ancestrale) om licht schuimende wijn te maken waarbij er slechts één gisting plaatsvindt. Het is geen gemakkelijke manier omdat de fermentatie door koeling moet stoppen bij de juiste hoeveelheid restsuiker. 


Chansaar Rosé 2018 (Regent, Pinot Noir, Cabernet Dorsa)

De Wijnfaktorij Antwerpen.

15€

 

Helder zalmroze kleur, niet gefilterd.

In de neus moerbei, framboos, aardbei en roze pompelmoes.

Zet droog @, mooie balans tussen frisse zuren, rood fruit en licht opwekkend pompelmoesbittertje.

Lange zuivere finale met moerbei.

 

Beoordeling: A

 

 


Chansaar Rosé 2019    vatstaal

De Wijnfaktorij Antwerpen

15€

 

Nog reductief, ligt nog op zijn gist, na overhevelen ander RVS wordt complexer.

Veel framboos.

Zet strak @, mooie zuren met een complexe tanninestructuur.

Lang

 

Beoordeling: veelbelovend

 


Chansaar Rood 2017   (Pinot Noir, Dornfelder & Cabernet Dorsa)

De Wijnfaktorij te Antwerpen.

19,50€

 

Diep kersenrood met purper nuances.

Rijp rood fruit: kers, braam, 

Vanille, kaneel, cacao, koffie...

Zet zacht@, mooi in balans: elegante zuren,rijpe tannines en fruit.

Zet breed uit in mondfase. Complex.

Lange finale met fruit.

 

Beoordeling: A

(dit in tegenstelling met eerdere tasting van zelfde wijn die een niet goed afsluitende kurk had)(Belgische Wijn part 17)

 

Pinot Noir rijpt op gebruikte Franse eik. De D en de CD op Amerikaanse gebruikte eik. Ongeveer 12 maanden.


Chansaar Rood 2018 

De Wijnfaktorij te Antwerpen

19,50€

 

Transparant licht kriekerood.

Aardbei, moerbei, rode bes in de neus.

Minder variatie dan 2017.

Zet zacht @, goed in evenwicht, fris rijp met wat mokka retronasaal.

Halflang.

 

Beoordeling: B+

 

Het beste van de oogst ging in de Kontreir. Het blijft een goede wijn, maar met iets minder finesse en complexiteit.


Kontreir 1   Rood 2018  (Pinot Noir, Acolon, Dornfelder)  VATSTAAL

De Wijnfaktorij te Antwerpen.

42 €

 

Geconcentreerd ondoorzichtig kersenrood/purper.

Rozijntjes, dadels. Na opschudden: rijpe kers, cacao, risten, gedroogde kruiden, cassis, kruidnagel...Diep.

Zet rijk @, amazone stijl met mooi dragende zuren en rijpe tannines.

Complex en goed gestructureerde wijn.

 

Beoordeling: een A op komst!!!

 

Dit is (voorlopig) de kers op de taart. Patrick werkt hier met drie tri's: een vroeg oogstmoment voor de zuren, een oogstmoment voor rijp fruit en een laat oogstmoment waarbij de druifjes bijna ingedroogd in de wijngaard hangen.

 


Ruby from Antwerp Solera 2015 tot 2019  (Regent)

de Wijnfaktorij te Antwerpen

? €

 

Ondoorzichtig, zwarte kersenrode kleur.

Expressie van de druif (kruidigheid) komt mooi naar voren.

Chocolade, koffie, gedroogd zwart fruit, koffiebonen.

In de mond een waanzinnige fraicheur. Slechts 50gr suiker.

Erg lange finale met koffie, gedroogd fruit en chocolade.

 

Beoordeling: A+

 

Zit nog in experimentele fase. Ik was zo gelukkig om het als eerste te mogen proeven en ik ben grote fan. Komt einde 2020 in de verkoop. Slechts een 100 flesjes. 


Daarnaast maakt Patrick ook nog gedistilleerd:

Een Gewurztraminer in mondgeblazen flesjes @ 200€.

En een eau de vie van 45%, zeer beperkte hoeveelheid, @ 950€ die je uren bezighoudt: hier wordt enkel het kleinste middenstuk van het destillaat gebruikt dat verder rijpt op hout. Een zeer brede complexe neus met een oneindige variatie van aroma's van sinaasappel, vers fruit naar gedroogd fruit etc.. Mondfase is zacht ondanks geen toevoeging van suiker of karamel. Blijkbaar zijn ze er in Italië zot van.

En als afsluiter ligt er een orange wijn te rijpen op vat die in december wordt gebotteld onder de naam "enfant terrible".

Deze proefde ik dus als vatstaal en vond hem zeer goed. Mooie neus, goed in balans en fris.

Reactie schrijven

Commentaren: 0