· 

Familia Torres Antologia New Vintage Release


Voor het tweede jaar op rij organiseerde de Spaanse wijnfamilie Torres met hun Belgische invoerder LeWine een virtuele degustatie van hun icoonwijnen "Antologia". Een week op voorhand werden de 5 staalflessen thuis bezorgd, zodat er in alle rust kon gedegusteerd worden, met de wijnen op de juiste temperatuur,  op het moment van de online Tasting op donderdag 30/9/21.

De familie Torres heeft een wereldwijd wijnimperium uitgebouwd met als middelpunt Vilafranca del Penedés. Diverse regio's in Spanje, Chili & California zijn goed voor 1300 ha wijngaarden. Miguel A.Torres sr is een monument in de wijnwereld. Hij is extreem gespecialiseerd in climate change, cultiveren van oude druivenrassen en respect voor het milieu. Met Mireia Torres Maczassek & Miguel Torres Maczassek staat de vijfde generatie naast Miguel Torres sr.

LeWine is een wijnagentuur met een ruime keuze aan wereldwijde en regionale topmerken. Het is één van de belangrijkste spelers op de Belgische markt met een poot in Nederland (2015) en één in Frankrijk (2017).

Oprichter en bezieler is Mark Schiettekat die een gans gepassioneerd team naast zich heeft staan. Voor deze Tasting had ik contact met Trade Marketeer & moderator Xavier De Keuleneer en Salesman Stefaan D'Hondt. 

Hun portfolio behelst producenten als: Antinori, Dominio Romano, Famille Perrin, Huber, Mireval, Torres, en vele andere...


Milmanda 2018 Conca de Barberà                        schapprijs rond 50€

 

100% Chardonnay

Bodem: 15ha op een hoogte van 500m, zuidelijk deel van Catalonia,

tussen de rivieren Francoli en Anguera.

handpluk//zachte persing//fermentatie op 16°C 3w eik

12m fr eik sur lie op 300l vat//botteling november volgend jaar

 

Kleur: goudgeel, helder

Neus: complexe multiple aroma's: floraal, brioche, rokerig, wit

             pitfruit. Na walsen: caramel, rijpe appel, hazelnoot, citrus,

             appelsien, abrikoos, complex

Mond: zet zalvend dik aan, mooi evenwicht tussen fijn eik bittertje,

              veel fruit en frisheid. Gelaagd, elegant, veel textuur.

Finale: lang met frisheid tot einde toe, potentieel, nog jong, eik.

Foodpairing: kreeft, fijne visgerechten met saus, gevogelte, 

 

Beoordeling: A+

 


Mas La Plana 2017   Penedès                     schapprijs: rond 75€

 

100% Cabernet Sauvignon

In de Mas La Plana wijngaard worden de percelen Teula, Torreya, La Plana & Mina gebruikt. 

Bodem: diep geelbruine alluviale bodem, goed gedraineerd.

20-tal dagen schilcontact//innox//7d fermentatie op 26°C// 18mfr eik

 

Kleur: 3/4 ondoorzichtig, dieprood, helder, kleine waterrand

Neus: animale toets, rijp rood fruit, gesloten: na walsen: verbreed..

             vanille, cassis, likeur,..Na opschudden: tabac, koffie, munt,

             kauwgom.

Mond: zet zacht aan, goed in balans: elegante zuren, rijp fruit en suave 

             tannines.

Finale: eindigt fluwelig, zacht, afgerond, lang met koffie en karamel.

Foodpairing: stukje rood vlees, wild, eendeborst, harde kazen.

 

Beoordeling: A

 


Reserva Real 2017. Penedès            schapprijs: rond 130€

 

Beste selectie cs, c franc & merlot uit wijngaard Agulladol.

Alt Penedès Mediona: perceel Les Arnes.

Bodem:siluursteen (Paleozoïcum) rotsachtig, mineraloog, goede drainage.

Cuvée gemaakt na bezoek van koning Don Juan Carlos aan Torres in 1995. Exclusieve en gelimiteerde wijn. 

16d schilcontact//7d fermentatie op 26°//18m nieuwe fr eik//VV '81//365 hoogte//4000kg per ha//

 

Kleur: Robijnrood, helder, 

Neus: Primaire aroma's: rood fruit, rabarber 

             Framboos, viooltjes. Diep: kruidig, varen, zwarte chocolade.

             Ingehouden kracht; Sinaasappel.

Mond: zet vol dik aan, prachtig in balans: fluweelzachte tannines,

             veel fruit, fris elegant. Veel structuur, bewaarpotentieel.

Finale: eindigt lang en gevarieerd: fruit, minerale toets, kruiden.

Foodpairing: gerechten met wilde paddestoelen, kalfsgebraad met mosterdsaus,

Beoordeling: A


Grans Muralles 2017  Conca de Barberà         schapprijs rond 89€

 

Garnacha tinto(38%)(fruit), Carin¨ema(44%)(zuren),  Monastrell(5%) , Querol(10%) & Garrö(3%)(kleine besjes, karakter).  VV'1990

Bodem: licorella bodem, diep rotsachtig met gelaagde afzettingen,

paleozoïsche leisteen en graniet/grind bedden, goede afwatering

15-20d schilcontact innox// 12d fermentatie//18m n fr eik//

4000-5000hl per ha//N NO NW oriëntatie//445-470 hoogte

 

Kleur: Helder, dieprood.

Neus: donkerrood rijp fruit, intens, pruimen, expressief

            woudgeuren, aards, tijm, laurier, 

Mond: zet sappig aan met veel fruit, ook in mondfase veel fruit, 

              zachte tannines, finesse en elegantie.

Finale: Lang

Foodpairing: allerlei kruidige stoofpotjes met tomaten, 

 

Beoordeling: A+

 

 

 

 

 

 

 


Mas de la Rosa 2018  Priorat DOQ      schapprijs: rond 265€

 

Carinena & Garnacha Tinta Vinyes Velles >80j (1940)

Bodem: Costes (Catalaans voor steile helling) in de schaduw van de 

Serra de Prades bergen. Tussen Lleida en Tarragona: Porrera.

Ondiep(15cm) met direct eronder relatief zuur gesteente, met een laag

organisch materiaal afkomstig van verweerde licorella (=soort donker

koperkleurig gelamineerd gesteente) 

480 hoogte//12d schilcontact,maar soms ook maar 4d om maximale elegantie na te streven//11d fermentatie op innox 26°C//

16m n fr eik//

 

Kleur: 1/2 transparant, helder, nog purper in miniscus

Neus: Ceder, wierook, kruidig, rustieke toets: rokerig, truffel, aards

             rozijntjes,...

Mond: zet fluwelig zacht aan, erg vloeiend, mooi evenwichtig met 

              gepolijste tannines en zuren. Elegant, verfijnd, zet breed uit.

              Veel fruit doorheen ganse mondfase.

Finale: Heel lang, verfijnd, bosbessenconfituur.

Foodpairing: wild(hert, ree..), stoofschotels, rijpe harde kazen, 

Beoordeling: A+


Voor de virtuele Tasting maakte Miquel Torres Maczassek van de gelegenheid gebruik om hun toekomstvisie toe te lichten op gebied van "climate change". 

Het wijnbedrijf Torres is op vele vlakken bezig om hun ecologische voetafdruk fors te verminderen.

Zo zoeken ze hogergelegen gebieden op, passen ze hun machinerie aan, zoeken intensief naar oudere druivenrassen, doen aan biodiversiteit in hun wijngaarden, werken via labo onderzoek etc...

Zie hieronder enkele van de doelen op de slider.

Hun nieuwe project noemt "regeneratieve viticulture"

Gracias a la familia Torres & aan LeWine. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0