Voor het tweede jaar op rij organiseerde de Spaanse wijnfamilie Torres met hun Belgische invoerder LeWine een virtuele degustatie van hun icoonwijnen "Antologia". Een week op voorhand werden de 5 staalflessen thuis bezorgd, zodat er in alle rust kon gedegusteerd worden, met de wijnen op de juiste temperatuur, op het moment van de online Tasting op donderdag 30/9/21.
De familie Torres heeft een wereldwijd wijnimperium uitgebouwd met als middelpunt Vilafranca del Penedés. Diverse regio's in Spanje, Chili & California zijn goed voor 1300 ha wijngaarden. Miguel A.Torres sr is een monument in de wijnwereld. Hij is extreem gespecialiseerd in climate change, cultiveren van oude druivenrassen en respect voor het milieu. Met Mireia Torres Maczassek & Miguel Torres Maczassek staat de vijfde generatie naast Miguel Torres sr.
LeWine is een wijnagentuur met een ruime keuze aan wereldwijde en regionale topmerken. Het is één van de belangrijkste spelers op de Belgische markt met een poot in Nederland (2015) en één in Frankrijk (2017).
Oprichter en bezieler is Mark Schiettekat die een gans gepassioneerd team naast zich heeft staan. Voor deze Tasting had ik contact met Trade Marketeer & moderator Xavier De Keuleneer en Salesman Stefaan D'Hondt.
Hun portfolio behelst producenten als: Antinori, Dominio Romano, Famille Perrin, Huber, Mireval, Torres, en vele andere...
Milmanda 2018 Conca de Barberà schapprijs rond 50€
100% Chardonnay
Bodem: 15ha op een hoogte van 500m, zuidelijk deel van Catalonia,
tussen de rivieren Francoli en Anguera.
handpluk//zachte persing//fermentatie op 16°C 3w eik
12m fr eik sur lie op 300l vat//botteling november volgend jaar
Kleur: goudgeel, helder
Neus: complexe multiple aroma's: floraal, brioche, rokerig, wit
pitfruit. Na walsen: caramel, rijpe appel, hazelnoot, citrus,
appelsien, abrikoos, complex
Mond: zet zalvend dik aan, mooi evenwicht tussen fijn eik bittertje,
veel fruit en frisheid. Gelaagd, elegant, veel textuur.
Finale: lang met frisheid tot einde toe, potentieel, nog jong, eik.
Foodpairing: kreeft, fijne visgerechten met saus, gevogelte,
Beoordeling: A+
Mas La Plana 2017 Penedès schapprijs: rond 75€
100% Cabernet Sauvignon
In de Mas La Plana wijngaard worden de percelen Teula, Torreya, La Plana & Mina gebruikt.
Bodem: diep geelbruine alluviale bodem, goed gedraineerd.
20-tal dagen schilcontact//innox//7d fermentatie op 26°C// 18mfr eik
Kleur: 3/4 ondoorzichtig, dieprood, helder, kleine waterrand
Neus: animale toets, rijp rood fruit, gesloten: na walsen: verbreed..
vanille, cassis, likeur,..Na opschudden: tabac, koffie, munt,
kauwgom.
Mond: zet zacht aan, goed in balans: elegante zuren, rijp fruit en suave
tannines.
Finale: eindigt fluwelig, zacht, afgerond, lang met koffie en karamel.
Foodpairing: stukje rood vlees, wild, eendeborst, harde kazen.
Beoordeling: A
Reserva Real 2017. Penedès schapprijs: rond 130€
Beste selectie cs, c franc & merlot uit wijngaard Agulladol.
Alt Penedès Mediona: perceel Les Arnes.
Bodem:siluursteen (Paleozoïcum) rotsachtig, mineraloog, goede drainage.
Cuvée gemaakt na bezoek van koning Don Juan Carlos aan Torres in 1995. Exclusieve en gelimiteerde wijn.
16d schilcontact//7d fermentatie op 26°//18m nieuwe fr eik//VV '81//365 hoogte//4000kg per ha//
Kleur: Robijnrood, helder,
Neus: Primaire aroma's: rood fruit, rabarber
Framboos, viooltjes. Diep: kruidig, varen, zwarte chocolade.
Ingehouden kracht; Sinaasappel.
Mond: zet vol dik aan, prachtig in balans: fluweelzachte tannines,
veel fruit, fris elegant. Veel structuur, bewaarpotentieel.
Finale: eindigt lang en gevarieerd: fruit, minerale toets, kruiden.
Foodpairing: gerechten met wilde paddestoelen, kalfsgebraad met mosterdsaus,
Beoordeling: A
Grans Muralles 2017 Conca de Barberà schapprijs rond 89€
Garnacha tinto(38%)(fruit), Carin¨ema(44%)(zuren), Monastrell(5%) , Querol(10%) & Garrö(3%)(kleine besjes, karakter). VV'1990
Bodem: licorella bodem, diep rotsachtig met gelaagde afzettingen,
paleozoïsche leisteen en graniet/grind bedden, goede afwatering
15-20d schilcontact innox// 12d fermentatie//18m n fr eik//
4000-5000hl per ha//N NO NW oriëntatie//445-470 hoogte
Kleur: Helder, dieprood.
Neus: donkerrood rijp fruit, intens, pruimen, expressief
woudgeuren, aards, tijm, laurier,
Mond: zet sappig aan met veel fruit, ook in mondfase veel fruit,
zachte tannines, finesse en elegantie.
Finale: Lang
Foodpairing: allerlei kruidige stoofpotjes met tomaten,
Beoordeling: A+
Mas de la Rosa 2018 Priorat DOQ schapprijs: rond 265€
Carinena & Garnacha Tinta Vinyes Velles >80j (1940)
Bodem: Costes (Catalaans voor steile helling) in de schaduw van de
Serra de Prades bergen. Tussen Lleida en Tarragona: Porrera.
Ondiep(15cm) met direct eronder relatief zuur gesteente, met een laag
organisch materiaal afkomstig van verweerde licorella (=soort donker
koperkleurig gelamineerd gesteente)
480 hoogte//12d schilcontact,maar soms ook maar 4d om maximale elegantie na te streven//11d fermentatie op innox 26°C//
16m n fr eik//
Kleur: 1/2 transparant, helder, nog purper in miniscus
Neus: Ceder, wierook, kruidig, rustieke toets: rokerig, truffel, aards
rozijntjes,...
Mond: zet fluwelig zacht aan, erg vloeiend, mooi evenwichtig met
gepolijste tannines en zuren. Elegant, verfijnd, zet breed uit.
Veel fruit doorheen ganse mondfase.
Finale: Heel lang, verfijnd, bosbessenconfituur.
Foodpairing: wild(hert, ree..), stoofschotels, rijpe harde kazen,
Beoordeling: A+
Voor de virtuele Tasting maakte Miquel Torres Maczassek van de gelegenheid gebruik om hun toekomstvisie toe te lichten op gebied van "climate change".
Het wijnbedrijf Torres is op vele vlakken bezig om hun ecologische voetafdruk fors te verminderen.
Zo zoeken ze hogergelegen gebieden op, passen ze hun machinerie aan, zoeken intensief naar oudere druivenrassen, doen aan biodiversiteit in hun wijngaarden, werken via labo onderzoek etc...
Zie hieronder enkele van de doelen op de slider.
Hun nieuwe project noemt "regeneratieve viticulture"
Gracias a la familia Torres & aan LeWine.
Reactie schrijven