Bourgogne is een mythische wijnstreek. Met een kleine 30.000 hectare aan wijngaarden kom je slechts aan 3% van het Franse wijngebied. Toch heeft het een wereldwijde reputatie van elegante, dure, chique en zeldzame wijnen. Deze wijnstreek kent
100 herkomstbenamingen, die onderverdeeld zijn in 4 categorieën. De classificatie lijkt simpel, maar...
De onderste trede van de ladder zijn de A.C. Bourgogne, daarna komen de gemeentelijke appellations, dan de Premier Cru's (zo'n
600 wijngaarden dragen de naam van het dorp gevolgd door de naam van de wijngaard) om te eindigen met de Grand Cru's (slechts 33 wijngaarden, vb Chambertin, Clos Vougeot, Corton-Charlemagne, La Tache, Montrachet, Musigny, Romanée Conti...)
Maar verschillend van vb Bordeaux waar er maar één Cheval Blanc is, zijn het de individuele wijnboeren die in Bourgogne
het verschil uitmaken. Er bestaat een enorme versnippering. Clos de Vougeot, een wijngaard van 50 hectare heeft maar liefst 80 eigenaars. En bovenop komen de verschillende kwaliteiten want elke vierkante meter kan een ander terroir hebben of een producent die minder nauwkeurig werkt.
Bourgogne wordt onderverdeeld in 5 districten: van Noord naar Zuid zijn dat Chablis, de Côte d'Or met de Côte de Nuits & de Côte de Beaune, de Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais dat ook tot de Bourgogne behoord.
Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté & Gamay worden gebruikt in mono cépage. Passetoutgrains is blend met max 2/3 Gamay é PN.
Saint-Aubin 1er Cru en Remilly 2019 Marc Colin schapprijs 35€
Kleur: licht bleekgeel, jong
Neus: gesloten, eik, peer, lichte toasting, citroenmelisse, gember
Mond: zet fris @, goed evenwicht, elegant, aciditeit ok, toasting,
retronasaal exotisch:ananas en mango
Finale: lang
Beoordeling: A-
Saint-Aubin 2018 Joseph Collin 1er Cru. schapprijs 43€
Kleur: citroengeel
Neus: vanille, gele peer, witte framboos, romig, oude eik,
Mond: zet fris@, goed in evenwicht, heel rijp, lactische toets
Finale: elegant, rijp, lang
Beoordeling: B+ mist complexiteit
Wijndomein Kitsberg Chardonnay krachtig 2020. België 18€
Kleur: citroengeel met groene schijn
Neus: botertoets, witte dovenetel, nieuwe eik, peer, vanille,
mist wat fruit in de neus, gerookte toets,
Mond: zet fris @, krachtig, exotisch in mondfase, elegant, fumé toets,
rijke romige boterige stijl, wit fruit
Finale: lang met exotische uitlopers
Beoordeling: A
2018 Lamy Gaillat in Chassagne Montrachet schapprijs 25€
Kleur: briljant goudgeel,
Neus: veel exotisch fruit, boterig, vanille, brioche, marsepein, mineralig
Mond: zet soepel @, prachtig in balans: elegante zuren, veel fruit
complex en breed, blijft groeien in het glas
Finale: zeer lang, amandel, mineralig
Beoordeling: AA
Clos de la Perrière Domaine Joliet Monopole 2015. schapprijs 39€
Kleur: Goudgeel, briljant,
Neus: Oxidatie? Onzuiver? Neen, dit is de nieuwe stijl van wijnmaken:
nl Matchstick of Struck-Match. Meer uitleg verderop.
silex vuursteen ,strijk een lucifer aan en wacht enkele seconden,
lychee beetje eik
Mond: zet @ met zeer presente zuren, strak, rechtdoor, fijn, puur,
heeft wel zeker evenwicht,
Finale: niet lang
Beoordeling: B , wat mij betreft een mager beestje.
maar deze stijl heeft zijn aanhangers en die gaven een A
Volnay 2017 Bernard & Thierry Glantenay. richtprijs 37€ Portovino
Kleur: aardbeirood, 1/2 transparant, helder, grote miniscus
Neus: bosaardbei, vleugje leder, zuiver, selder
Mond: zet fijn zalvend aan, rond, mooi in balans met rijpe tannines, veel fruit en
elegante zuren, mineraloog, licht type
Finale: half lang, fijn, met wat koffie
Beoordeling: A(-), vrouwelijke stijl
Gevrey-Chambertin 2019 VV Aux Corvées S.C.Guillard richtprijs 38€
Kleur: Veel purper, 1/2 transparant, helder,
Neus: Intens fruitig: framboos, bosaardbei..., diep, beetje leder, oxo, ceder,
licht getoast, vanille, florale toets,
Mond: zet zacht aan, goed in evenwicht met rijpe tannines, veel fruit en
elegante zuren. Retronasaal aards, romig,
Finale: lang met zacht rood fruit
Beoordeling: A+, mannelijke stijl
Bourgogne 2019 Domaine Paul Pillot schapprijs 25€ van Eccelpoel Herentals
Kleur: Kersenrood, nog purper in miniscus, helder, 1/2 transparant
Neus: Nog gesloten..Animaal, witte netel, framboos, rabarber, rozenbottel
vanille, kers, oxo, snoeperig: rose visé, vers gedroogde bergamot
Mond: zet zacht aan, mooi rijp, iets uit balans: tikje alcohol, veel rood fruit in
mondfase, vol
Finale: zeer lang met vooral rood fruit
Beoordeling: A(-)
Auxey-Duresses 1e Cru 2017 Domaine Fafouge Jean & Gilles
schapprijs 30€ Portovino
Kleur: licht rood, helder
Neus: rood fruit, animaal, vegetale toets, rozemarijn,
Mond: zet zoetig aan, dan zuuropstoot, niet volledig rijpe tannines,
mist vulling,
Finale: halflang, bittertoets en zuren
Beoordeling: B
Echezeaux grand cru 2015 Dom du Clos Frantin schapprijs 150€/300€
Colruyt klassenwijnen
Kleur: kersenrood, 1/2 transparant, lichte evolutie--vleugje oranje
Neus: zwoel rood fruit, verfijnt in de tijd: framboos, bosaardbei,
chocolade, kruiden, rijke neus
Mond: Zet rijp elegant aan. Mooi in balans met suave tannines, veel
rijp fruit en rijpe presente zuren. Complex. After eight(munt en
fondant chocolade), confituur, breed in mond. Rechtlijnig.
Finale: zeer lang, gestoofd fruit
Beoordeling A
Château Pontet-Canet 2008 Pauillac. richtprijs 240€
cabernet sauvignon & merlot in magnum (150cl)
5ième grand cru.
En als afsluiter een tegenhanger van Bourgogne, ...Bordeaux.
Een ander classificatiesysteem, geen mono cépagewijn maar een blend, een veel groter wijngebied, ander klimaat en ander terroir. Bourgogne als "zuur"-getypeerde wijn tov Bordeaux als "bitter"-getypeerde wijn.
Kleur: diep evolutierood met baksteen nuance, nog weinig
evolutie.
Neus: rijp zwart fruit: zwarte bes, oxo, inkt, potloodslijpsel,
paprica, bbq rook, woudgeur, ceder
Mond: zet rijp kruidig@, perfect in balans: elegante rijpe
aciditeit, suave tannines, gedroogd fruit (pruimen)
hout mooi geïntegreerd in mondfase, breed, complex
Finale: lang & krachtig
Beoordeling: A en heeft nog reserve
STRUCK-MATCH of MATCHSTICK, een nieuwe stijl in de wijnmakerswereld.
De Climate Change heeft ervoor gezorgd dat veel wijnen in Bourgogne (en elders) vaak hoge (lees + 15° ) alcoholwaarden hebben.
Om de frisheid in de wijn te behouden, hebben oenologen technieken bedacht om wijnen levendig te houden. Matchstick slaat op
-vroeg oogsten voor een frissere expressie
- heel beperkte voorklaring
- lang contact met de droesem
- geen bâtonnage
- zeer regelmatig bijvullen van de vaten (ouillage)
Het resultaat is een pure, frisse, elegante, rechtlijnige wijn....maar je kunt dit ook een "magere" wijn noemen. Of zo'n wijn verbetert bij het ouderen moet nog bewezen worden.
Kenmerkend in de neus is een mineralig, rokerig, silex aroma, alsof men een lucifer heeft aangestreken en er nadien een miniem spoor van verdwenen solfer te ruiken is.
Met dank aan Jan (Portovino) & Nick (Villadoria) voor deskundige uitleg.
Reactie schrijven
Marcel Andries (maandag, 11 oktober 2021 19:58)
Beste Koen,
Wij gaan volgend weekend naar Bourgogne.
30 november houde wij degustatie van de nieuwe - eventuele - selectie. Deelnemers beperkt en vakmensen.
Indien je graag meeproeft, laat dan iets weten.
Mvg
Marcel Andries.
Koen (dinsdag, 12 oktober 2021 19:38)
Dank u Marcel,
Ik hoor graag of 30/11 doorgaat.
Mvg
Koen