· 

Georgische wijn pairen met Georgische dishes

Soms is het lot je gunstig gezind en soms steek je het lot een handje toe. Zo gaat dat ook in de wijnwereld. Een pandemie wou dat ik mijn Georgië-reis twee jaar diende uit te stellen en mijn gedwongen opzoekperiode maakte dat ik Keti KVICHIDZE leerde kennen. Keti is "owner and founder bij Culinary & Wine Expedition". Zij is een culinaire duizendpoot: gastvrouw bij TV Imedi sinds 2017, directeur bij K & M Group sinds 2008 en Culinary Expedition, gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de Georgische keuken. Met haar trok ik een aantal keer door de Georgische "food and wine" wereld. Maar ook zonder de hulp van een expert is het culinaire leven in Georgië niet te ontlopen. Het is onlosmakend verbonden met hun gastvrijheid, cultuur, wijn & eetgewoonten. 

- 8000 jaar wijnbouw in qvevri met meer dan 500 verschillende autochtone druivenrassen.

- Van de 27 tarwesoorten wereldwijd, zijn er 14 van Georgische oorsprong.

- Van de 47 bodemsoorten vindt men er 44 in Georgië.

- Georgië ligt op een kruispunt van handelswegen, men kent er een diversiteit van smaken, kruiden en ingrediënten.

- In Borjoni vond men een honingvat van 5500 jaar oud.

- Met hun kerkhhela (snoep) behoren ze tot de top 10 in de wereld.

- Een  "soepra" is een urenlange maaltijd waarbij tientallen verschillende traditionele gerechten geserveerd worden met wijn.

 

Overal waar ik kwam, werd me eten en wijn aangeboden. Op elk moment van de dag, als een reflex. Ook als je onaangekondigd komt, altijd die ongeëvenaarde gastvrijheid. En ja, ik heb een aantal "soepra's" meegemaakt. Georganiseerd, maar ook bij mensen thuis. En ja het is waar: er wordt urenlang getafeld en wijn gedronken waarbij er getoast wordt op het leven. En neen, ge moet uw glas niet telkens leegdrinken en neen het gaat er niet stijf aan toe: de "tamada" (gastheer) laat echt wel wat ruimte zodat je zelf een toast kunt uitbrengen.

Wat hieronder volgt zijn foto's van traditionele Georgische gerechten die ik geserveerd kreeg bij mensen thuis, tijdens soepra's en in traditionele restaurants. Ik pair ze telkens met wijnen die ik top vond. Telkens van authentieke Georgische druivenvariëteiten en meestal qvevri amber wijn of rood. 

Deze wijnen bereiken een hoog gastronomisch gehalte. 

Aangezien Georgië 10 wijngebieden kent met nog eens veel verschillende micro-zones is het niet verwonderlijk dat er veel verschil bestaat in het smaakprofiel. 

Tot hier toe is KAKHETI de meest toonaangevende regio in Georgië. Rode druivenvariëteiten zoals Saperavi, Tsiteli Budeshuri en Kumsi  zijn het meest aangeplant. Witte variëteiten zijn oa.: Rkatsiteli, Mtsvane Kakhuri, Kisi en Khikhvi. Bekende beschermde oorsprongsbenamingen zijn oa.: Tsinandali, Gurjaani, Mukuzani en Napareuli. Er heerst een subtropisch klimaat met afkoelende factoren (Caukasus, rivieren, hoogte). De bodem kan erg verschillend zijn: van klei, bruin zanderig, kalk, alluviale afzettingen over  koolstofhoudende humus en zwarte leisteen.

KARTLI ligt ten Westen van Kakheti met de hoofdstad Tbilissi er midden in. Rode druivensoorten zijn hier oa.: Tavkveri, Shavkapito en Saperavi. Voor wit: Chinuri, Rkatsiteli en Goruli Mtsvane. Met daarnaast nog een hele reeks rare plaatselijke druivensoorten: Jvari, Andreuili, Danakharuli, Grdzelmtevana etc...Het klimaat is er gemiddeld qua vochtigheid, warme zomers maar koude winters zodat soms de ranken ondergedekt moeten worden. De bodem bestaat er voornamelijk uit klei, zwarte aarde, kalk, grind en löss.

SHIDA Kartli ligt centraal in Georgië. Met als belangrijke stad Gori. Witte druivensoorten zijn Chinuri, Goruli Mtsvane, Budeshuri Tetri, Rkatsiteli, Jvari, Goruli en Shaba. Voor rood: Tavkveri, Shavkapito, Ghrubela kartlis en Khlristvala kartlis. De oosten en westen winden drogen het land uit. Klei en slibrijke grond komen het meest voor. 

IMERETI heeft een subtropisch vochtig klimaat en in de winter een beschermende invloed van de zwarte zee. Ook hier weer verschillende bodemtypes: mergel, zandsteen, klei, kalk, koolstofhoudende humus en as grijze bosgrond. Witte druivensoorten: Tsolikouri, Tsitska, Krakhuna en Bazaleturi. En voor rood: oa.: Otskhanuri Sapere, Argvetuli Sapere(Shava), Rko, Dzelshavi.

Noordelijk boven Imereti tegen de Caucasus ligt RACHA. Omringd door bergen, met redelijk veel uren zon en een wind die oost of west waait, zorgen voor gezonde druiven. In de bodem veel kalklagen, koolstofhoudende zandsteen en kalksteen. Rode druiven: Aleksandrouili, Orbeluri, Saperavi, Mujuretuli en Rachuli dzelshavi. Tsolikuri voor wit en een reeks zeldzame soorten zoals: Arabeuli, Kabistoni, Kadurauli, Rachuli mtsvane en Nakutvneuli.

Westelijk van Racha ligt LECHKHUMI, een kleine wijnstreek met een subtropisch kustklimaat. Rode klei, alluviale afzettingen, mergel en koolstofhoudende humus komen met meest voor.  Tsolikouri (wit) en Orbeluri Ojaleshi en Usakhelouri (rood) zijn de variëteiten. 

GURIA ligt tegen de zwarte zee. Jaarlijks valt er 1540mm neerslag. De "Zena" wind waait er uit het oosten. Als de "Kvena"uit het westen waait, dalen de temperaturen en neemt de bewolking toe. In het oosten bestaat de bodem voornamelijk uit zand gemixt met stenen, mergel en kalk. In de lager gelegen gebieden heeft de bodem de neiging om te verzuren. Chkhaveri, Jani, Mtevandidi, Tsolikouri en Zenaturi zijn het meest aangeplante druivensoorten.

Dan hebben we SAMEGRELO, de wijnstreek tegen de zwarte zee met Zugdidi als centrum. De zomers zijn er lang en de winters kunnen koud zijn. Vooral de uitlopers van de Martvili en Senaki bergen zijn geschikt voor wijnbouw. Daar bevinden zich kalk, krijt, mergel, zand en klei-bodems. Druivenvariëteiten zijn: Shonuri(=Ojaleshi), Tsolikouri, Choshi, Chvitluri,...

MESKHETI (SAMTSKHE )ligt tegen de Turkse grens. Hier heerst het meest continentale klimaat van Georgië. Het is er zeer droog en vaak is irrigatie nodig. De bodem bestaat voornamelijk uit klei. Hier heeft "grape hunter" Giorgi Natenadze een 400 jaar oude wijnstok gevonden die nog wijn oplevert en heeft hij oude verloren variëteiten gestekt en opnieuw aangeplant op stijle terrassen. Hier groeien oa.: Roketula, Tskhenisdzudzu(r&w), Tamaris Vazi, Meskhuri khlristvala, Sapareuil, Tavtetskhia, Budeshuri(w&r), Klertmagara,...

ABKHAZIA is de wijnstreek die geheel door Rusland is geannexeerd. Tegen de zwarte zee, meest noord westelijk gelegen.

De kustlijn is ongeschikt voor wijnbouw . Die gebeurt vooral in de uitlopers van de Bzyb Vallei en de hellingen rond Gudauta. 

Er heerst een vochtig subtropisch kustklimaat. Wind vanuit het binnenland in winter en herfst & kustwinden van april tot augustus.De bodem bestaat uit koolstofhoudende humus, asgrijze bosgrond, alluviale afzettingen en rode en gele aarde.

Aangeplante druivenvariëteiten zijn oa.: Amlakhu, Avasirkhva, Kachichi, Agbishi, Tsolikouri, Tsvindirkhva, Aleksandrouli and Tsulukidzis tetra.

ADJARA ligt zuidelijk tegen de Armense grens en tegen de zwarte zee met de havenstad Batumi. Er zijn heel wat micro zones die variëren qua neerslag en hoogte. De bodem bestaat uit klei, kiezel of alluviale afzettingen. De meest aangeplante witte druivensoort is Tsolikouri, met ook nog wat Brola, Khopaturi en Skhaltaura & voor rood vooral Chkhaveri, Ojaleshi, Aladasturi en ook nog wat Mekrenchkhi, Burdzghala, Chodi en Batomura.

 

 

   

 












Reactie schrijven

Commentaren: 0