· 

Berdia Berishvili : Winery BARBALE in Kartli Georgia

Mijn eerste ontmoeting met Berdia Berishvili van Winery & Vineyards BARBALE was samen met Keti Kvichidze in Gastro Wine Bar St.Bunny achter de hoek van Café Stamba in Tbilisi. Ik maakte er voor 't eerst kennis met zijn uitermate voortreffelijke wijnen. Enkele weken nadien haalde Berdia me op om met hem naar zijn Marani in Bolnisi te rijden. Vlak bij zijn sporen gevonden van de oudste wijn gemaakt door mensen, zo'n 8000 jaar geleden. Deze regio is een goudmijn voor wijnbouw. De ene na de andere wijngaard wordt er aangeplant. Alles zit er mee, bodem, hoogte, klimaat en traditie. 

 

My first meeting with Berdia Berishvili from Winery & Vineyard BARBALE was together with Keti Kvichidze in Gastro Wine Bar St. Bunny not far from Café Stamba in the center of Tbilisi. There I first became acquainted with his extremely excellent wines. A few weeks later Berdia picked me up to drive with him to his Marani in Bolnisi. This is the region where the first traces of viticulture were found 8000 years ago. This place is a gold mine for wine. Everything is fine: soil, altitude, climate and tradition. 

Barbale 2018 Kakhuri Mtsvane special reserve

 

goudgeel

frisse tonen van honing en limoen, gedroogd fruit, kruiden: lava lavendel

zet zacht @,  goed in balans, goed ingebouwde tannines, mist iets fruit 

erg mooi: elegant en fijn

eindigt droog

 

A

 

frech citrus tones, dry fruit, herbs,

soft, nice balans, nice elegant wine

Shavkapito 2020 Barbale  Kartli

2m Qvevri dan 10m franse eik (gebruikt) beperkte opbrengst 

Zwart geconcentreerd

Rood fruit in de neus, koffie, blauwe bes, leder, rode bes, ...

Zet zacht @, goed evenwichtig: veel fruit, fris en fluwelige tannines.

Complex en zet breed uit in de mond. Boterig.

Lange finale 

 

Berdia speelt hier met temperatuurverschil tijdens de "aging" qvevri in de grond en

hout boven de grond (hogere temperatuur)

 

Topwijn A+

 

what a great wine, lots of fruit, leather, coffee

velvety soft start, nice balance, long finale

Barbale Kartli Shida (micro zone) 2020 

20% Danakharull, 20% Tavkveri, 60% Shavkapito & 1à2% Budeshuri

2m Qvevri skincontact en 1 jaar gebruikte eik

 

Zogoed als zwart, ondoorzichtig geconcentreerd.

Veel zwart fruit, kersen, bramen, leder, koffie, kruiden...

Zet zacht fluwelig @, mooi in balans met retro's van rijp zwart fruit, fris en complex. HEERLIJK

Lange gevarieerde finale.

 

A++

Barbale exeptional harvest 2020 Shida Kartli

Danakharuli 70% & Tavkveri 30%

2m Qvevri 

 

Zeer donker, niet transparant.

Cassis, iets aards, nog jong...

Zet droog aan, goed in balans, retros van zeer rijp fruit. Rijpe zachte tannines, Goede frisheid. Complex.

Lang met fruit.

 

A

Barbale 2020 exeptional harvest Saperavi

Budeshuri  uit Shida micro zone Kartli, vulkanische ondergrond

 

VV 12jaar

Bijna zwart en ondoorzichtig.

Neus van een grote Bordeaux.

Koffie, potloodslijpsel, caramel, chocolade, zwart fruit: braam, vlierbes...zeer intens

Zet zacht sappig @, complex en finesserijk.

Mooi evenwicht tussen rijpe tannines, fruit en frisheid.

Nog jong.

Lange finale met veel fruit.

 

A++

 

nose of great bordeaux, perfect balance, complex and finesse, long final

Barbale verwijst naar Saint Barbara, een Griekse martelares, symbool van vruchtbaarheid.

De vader van wijnmaker Berdia Berishvili was afkomstig van Racha, een wijngebied in het Noord-Westen van Georgië.

Berdia zelf werkte aanvankelijk in de "resto bussines" en creëerde oa wijnetiketten, en zocht zijn "wijn"-heil in Kartli.

Zijn visie over wijnmaken is eenvoudig: zo natuurlijk mogelijk met zo weinig mogelijk kunstmatige ingrepen.

Om zo te werken is er een grote kennis nodig van het telen van gezonde druiven & super hygiënisch werken tijdens het wijnmaakproces.

Zo behoudt hij de unieke expressie van iedere druivensoort. Hij gebruikt de natuurlijke gisten die op de druivenschillen aanwezig zijn. Berdia liet me de regio zien waar hij met nog enkele eensgezinde wijnbouwers nieuwe wijngaarden gaat aanplanten. 

 

Beria's vision on winemaking is quite simple: save each variety's unique expression and use minimize artificial additions.

This requires great knowledge for growing health grapes and also super hygienic work during the winemaking.

Reactie schrijven

Commentaren: 0