Mijn eerste ontmoeting met Berdia Berishvili van Winery & Vineyards BARBALE was samen met Keti Kvichidze in Gastro Wine Bar St.Bunny achter de hoek van Café Stamba in Tbilisi. Ik maakte er voor 't eerst kennis met zijn uitermate voortreffelijke wijnen. Enkele weken nadien haalde Berdia me op om met hem naar zijn Marani in Bolnisi te rijden. Vlak bij zijn sporen gevonden van de oudste wijn gemaakt door mensen, zo'n 8000 jaar geleden. Deze regio is een goudmijn voor wijnbouw. De ene na de andere wijngaard wordt er aangeplant. Alles zit er mee, bodem, hoogte, klimaat en traditie.
My first meeting with Berdia Berishvili from Winery & Vineyard BARBALE was together with Keti Kvichidze in Gastro Wine Bar St. Bunny not far from Café Stamba in the center of Tbilisi. There I first became acquainted with his extremely excellent wines. A few weeks later Berdia picked me up to drive with him to his Marani in Bolnisi. This is the region where the first traces of viticulture were found 8000 years ago. This place is a gold mine for wine. Everything is fine: soil, altitude, climate and tradition.
Barbale 2018 Kakhuri Mtsvane special reserve
goudgeel
frisse tonen van honing en limoen, gedroogd fruit, kruiden: lava lavendel
zet zacht @, goed in balans, goed ingebouwde tannines, mist iets fruit
erg mooi: elegant en fijn
eindigt droog
A
frech citrus tones, dry fruit, herbs,
soft, nice balans, nice elegant wine
Shavkapito 2020 Barbale Kartli
2m Qvevri dan 10m franse eik (gebruikt) beperkte opbrengst
Zwart geconcentreerd
Rood fruit in de neus, koffie, blauwe bes, leder, rode bes, ...
Zet zacht @, goed evenwichtig: veel fruit, fris en fluwelige tannines.
Complex en zet breed uit in de mond. Boterig.
Lange finale
Berdia speelt hier met temperatuurverschil tijdens de "aging" qvevri in de grond en
hout boven de grond (hogere temperatuur)
Topwijn A+
what a great wine, lots of fruit, leather, coffee
velvety soft start, nice balance, long finale
Barbale Kartli Shida (micro zone) 2020
20% Danakharull, 20% Tavkveri, 60% Shavkapito & 1à2% Budeshuri
2m Qvevri skincontact en 1 jaar gebruikte eik
Zogoed als zwart, ondoorzichtig geconcentreerd.
Veel zwart fruit, kersen, bramen, leder, koffie, kruiden...
Zet zacht fluwelig @, mooi in balans met retro's van rijp zwart fruit, fris en complex. HEERLIJK
Lange gevarieerde finale.
A++
Barbale exeptional harvest 2020 Shida Kartli
Danakharuli 70% & Tavkveri 30%
2m Qvevri
Zeer donker, niet transparant.
Cassis, iets aards, nog jong...
Zet droog aan, goed in balans, retros van zeer rijp fruit. Rijpe zachte tannines, Goede frisheid. Complex.
Lang met fruit.
A
Barbale 2020 exeptional harvest Saperavi
Budeshuri uit Shida micro zone Kartli, vulkanische ondergrond
VV 12jaar
Bijna zwart en ondoorzichtig.
Neus van een grote Bordeaux.
Koffie, potloodslijpsel, caramel, chocolade, zwart fruit: braam, vlierbes...zeer intens
Zet zacht sappig @, complex en finesserijk.
Mooi evenwicht tussen rijpe tannines, fruit en frisheid.
Nog jong.
Lange finale met veel fruit.
A++
nose of great bordeaux, perfect balance, complex and finesse, long final
Barbale verwijst naar Saint Barbara, een Griekse martelares, symbool van vruchtbaarheid.
De vader van wijnmaker Berdia Berishvili was afkomstig van Racha, een wijngebied in het Noord-Westen van Georgië.
Berdia zelf werkte aanvankelijk in de "resto bussines" en creëerde oa wijnetiketten, en zocht zijn "wijn"-heil in Kartli.
Zijn visie over wijnmaken is eenvoudig: zo natuurlijk mogelijk met zo weinig mogelijk kunstmatige ingrepen.
Om zo te werken is er een grote kennis nodig van het telen van gezonde druiven & super hygiënisch werken tijdens het wijnmaakproces.
Zo behoudt hij de unieke expressie van iedere druivensoort. Hij gebruikt de natuurlijke gisten die op de druivenschillen aanwezig zijn. Berdia liet me de regio zien waar hij met nog enkele eensgezinde wijnbouwers nieuwe wijngaarden gaat aanplanten.
Beria's vision on winemaking is quite simple: save each variety's unique expression and use minimize artificial additions.
This requires great knowledge for growing health grapes and also super hygienic work during the winemaking.
Reactie schrijven