Wijnbouwer Levan Kbiltsetskhlashvili pikte me op in Tbilisi en we reden samen naar zijn Marani (wijnkelder) in Navazi niet ver van de oude Georgische hoofdstad Mtskheta (3e eeuw voor CH tot 5e eeuw na CH). In zijn dorp zagen we overblijfselen van wijnbouw uit de 18e eeuw. Vanuit de wijngaarden op de omliggende bergen, liep een pijplijn naar de qvevri van de kasteelhoeve (nu ruïne) in het dorp. Tijdens de Soviet overheersing werden de meeste wijngaarden gerooid om plaats te maken voor de druivenvariëteiten met het meest rendement, kwantiteit voor kwaliteit. Sinds een kleine 15 jaar is er een revival. Ook Levan heeft zijn vroegere job opgegeven om wijnbouwer te worden. Hij wil de jeugd leren hoe goede wijn smaakt. Dat is een verhaal dat ik vaak hoorde: de uitwassen van het 200 jaar Soviet regime uitwissen voor meer traditie, creativiteit & kwaliteit.
Levan is founder and winemaker at Family Winery Napheri (2018) together with his brother. Before he studied law and English at the Tbilisi university. He is proud father of his 6 children. His goal: making wine according to 8000 years old Georgian winemaking continuous traditional methods. His Marani is in the village Navazi. Not far from the old capital Mtskheta in the Kartli wine region.
Napheri Chinuri 2018 Amber dry
2m skin qvevri 1500 liter op 27°-31°C oogst half oktober
wilde gisten
Oranje oker
gedroogd fruit
present bittertje
Napheri Chinuri 2020 amber dry
2 weken skin gedurende fermentatie lage temp ( 20*-25°C)
Briljant oker amber
Gelaagd in neus: rijp jong fruit,
Zet strak @, rijpe tannines in finale
2021 slecht weer, veel regen, geen oogst
TAVKVERI 2021 van jonge wijnstokken
Kriekenrood.
In de neus kiekjes, rode bessen en snoepjes.
Zet fris @, niet echt rijp, eenvoudig, zure bessen in mondfase
Eindigt kort.
Easy going bbq wijn, best jong drinken
Napheri Rkatsiteli 2019 Kakheti micro zone Tsarapi
6m qvevri met "deda chacha" (with mother of wine)
Briljant amber
Abrikoos, appelsien, verdiept na walsen
Zet soepel @, tegelijkertijd finesse, kracht, fijne tannines en elegante zuren. Complex.
Lang
A
2020 meer experimenteel met 2 weken enkel skin contact tijdens gisting: minder balans en korter
SAPERAVI 2021 uit Bolnisi vv7j
Bijna zwart met nog veel purper in miniscus.
In de neus: cassistak, eucalyptus,lavendel, diep met verschillende niveau's, gerookt vlees,...
Zet strak@, nog jong, goed evenwichtig met rijpe presente tannines en veel zwart fruit. Licht peperig. Elegante stijl.
Zeer lang met nuances.
A
Gebruik van natuurgist van schil in cultuur gezet en minimale toevoeging enzymes om maximaal gebruik van mineraliteit.
SAPERAVI 2021 uit Kakheti. Schieffer bodem.
Zwart, ondoorzichtbaar.
Zeer aromatisch veel kruiden en zwart rijp fruit.
Nog zeer jong.
Zet vol krachtig @, prachtig in balans: zeer veel zwart rijp fruit, sappige tannines en elegante zuren. Ondanks kracht toch fris.
Zeer lang.
A+
Reactie schrijven