Master of Wine Pedro Ballesteros Torres selecteerde wijnen uit Ribera del Duero en Chef Karel Van Oyen creëerde bijpassende gerechten. Sommelier Joeri De Lille (beste sommelier België 2017) verzorgde de foodpairing.
Hoewel er hier al meer dan 2500 jaar wijn wordt gemaakt, is Ribera del Duero een relatief jong wijngebied dat slechts in 1982 zijn DO-statuut kreeg. Toen waren ze met 9 wijnmakers, nu bijna 300. Visionaire wijnmakers zoals Eloy Lecanda Chaves, Teofilo Reyes en Alejandro Fernandez brachten de wijnen van de regio naar een hoog level.
Deze wijnstreek situeert zich langs de oevers van de Duero (Douro in Portugal) op een hoogvlakte (=mesteta) in Midden Spanje (Castilië y Leon) 120 km ten Noorden van Madrid.
Ribera del Duero ligt hoog: 850 meter boven de zeespiegel. De wijngaarden lopen van de rivierbedding tot de bergtoppen.
Ze zijn vaak in terrassen aangeplant. De lagere gedeelten worden campinas genoemd (alluviaal met zand en klei), hogerop bevinden zich de laderas en de cuestats met klei, mergel en KALKSTEEN in de bodem.
Het klimaat is extreem: weinig neerslag, koude winters en hete zomers. Met een groot verschil tussen dag en nacht wat ideaal is voor complexe wijnen. Het groeiseizoen is kort (minder dan 200 dagen) , dus de wijnboeren moeten heel goed voor hun druiven zorgen.
De belangrijkste druif is de tinto fino (=tinta del pais), de plaatselijke variant van de TEMPRANILLO. Hoogte en bodemsamenstelling geven hier fijne, complexe maar tevens volle wijnen. De DO eist een minimum van 75% tinto fino. Toegelaten zijn ook: cabernet sauvignon, merlot, tinto aragonés, malbec en albillo.
En sinds kort (sinds 4 jaar) worden er ook witte wijnen gemaakt. Minstens voor 75% Albillo Mayor.
Enkele factoren zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze regio:
Op de eerste plaats de ligging op bijna 900 meter boven zeeniveau, met een kort groeiseizoen en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, waardoor de druiven zeer evenwichtig rijpen, complexe aroma's ontwikkelen en de wijnboeren verplicht
zijn om enkel met gezond fruit te werken.
Vervolgens heeft de tempranillo hier een dunne schil en behoudt ze haar zuren zelfs bij volledige rijpheid.
En ten derde de bodemsamenstelling met veel kalksteen, mergel, leisteen en kwarts.
Maar het belangrijkste blijven de wijnboeren die in moeilijke omstandigheden geweldige wijnen maken.
Dat geeft bekende, zeg maar mytische bodega's:
Een in 1864 aangelegde wijngaard die toen Pago de la Vega Santa Cecilia heette, noemt nu VEGA SICILIA.
PESQUERA die ooit door Parker de nieuwe Petrus werd genoemd.
Dominio de PINGUS.
AALTO,
ALION,
Hacienda MONASTERIO etc..
allen gelegen op "the golden mile", een stukje van 15 km ten westen van het stadje Penafiel.
Sfeerbeelden van deze goed georganiseerde wijn/food pairing.
Reactie schrijven