· 

40 jaar DO Ribera del Duero in resto Nonam Gent Belgium

Master of Wine Pedro Ballesteros Torres selecteerde wijnen uit Ribera del Duero en Chef Karel Van Oyen creëerde bijpassende gerechten. Sommelier Joeri De Lille (beste sommelier België 2017) verzorgde de foodpairing.


alcoholtoets saké wordt mooi geblust door zuurtje van nabal//bij smeuïge van kippenlever valt nabal niet weg//bij de zalm heft de aciditeit van de wijn mooi het vettige van de zalm op//goede foodpairing
alcoholtoets saké wordt mooi geblust door zuurtje van nabal//bij smeuïge van kippenlever valt nabal niet weg//bij de zalm heft de aciditeit van de wijn mooi het vettige van de zalm op//goede foodpairing
goudgeel, zet strak@, eindigt kruidig en mineralig, sur lie. Halflang B+
goudgeel, zet strak@, eindigt kruidig en mineralig, sur lie. Halflang B+

smaakvol gerecht met #texturen, krokant smeuiig en vettig waarbij de el lebrero krachtig genoeg is// goede foodpairing
smaakvol gerecht met #texturen, krokant smeuiig en vettig waarbij de el lebrero krachtig genoeg is// goede foodpairing
intens goudgeel, rijp steenfruit, floraal, zet krachtig filmend @, goed in balans, zet breed uit, lange finale A
intens goudgeel, rijp steenfruit, floraal, zet krachtig filmend @, goed in balans, zet breed uit, lange finale A

smaken van wijn & gerecht vallen perfect samen: kornoeljes // zeer geslaagde foodpairing
smaken van wijn & gerecht vallen perfect samen: kornoeljes // zeer geslaagde foodpairing
clairet stijl, kornoeljes, fruitig, rode bes, framboos, zet droog fruitig@, zet breed uit, lang A
clairet stijl, kornoeljes, fruitig, rode bes, framboos, zet droog fruitig@, zet breed uit, lang A

rijp intens gerecht, iets pikant gaat goed samen met zwoele complexe wijn, geeft afwisselende smaaksensaties//goede foodpairing
rijp intens gerecht, iets pikant gaat goed samen met zwoele complexe wijn, geeft afwisselende smaaksensaties//goede foodpairing
ondoorzichtig en purper in rand, een fruitkorf, rijk, zet zwoel@, iets te weinig frisheid, B+
ondoorzichtig en purper in rand, een fruitkorf, rijk, zet zwoel@, iets te weinig frisheid, B+


de legaris valt weg bij de zoete tonen van de gepofte ui, de Luthier houdt stand//bij de meeste rode wijnen van deze soort is zoet geen goede begeleider
de legaris valt weg bij de zoete tonen van de gepofte ui, de Luthier houdt stand//bij de meeste rode wijnen van deze soort is zoet geen goede begeleider

Ook hier is de eend afgewerkt met zoete toetsen.  De Pesquera hield goed stand, de Arzugada mist rijpheid en kracht & de moderner gemaakte Tierra Aranda viel niet weg omwille van contrast in smaak.
Ook hier is de eend afgewerkt met zoete toetsen. De Pesquera hield goed stand, de Arzugada mist rijpheid en kracht & de moderner gemaakte Tierra Aranda viel niet weg omwille van contrast in smaak.

Hoewel er hier al meer dan 2500 jaar wijn wordt gemaakt, is Ribera del Duero een relatief jong wijngebied dat slechts in 1982 zijn DO-statuut kreeg. Toen waren ze met 9 wijnmakers, nu bijna 300. Visionaire wijnmakers zoals Eloy Lecanda Chaves, Teofilo Reyes en Alejandro Fernandez brachten de wijnen van de regio naar een hoog level.

Deze wijnstreek situeert zich langs de oevers van de Duero (Douro in Portugal) op een hoogvlakte (=mesteta) in Midden Spanje (Castilië y Leon) 120 km ten Noorden van Madrid. 

Ribera del Duero ligt hoog: 850 meter boven de zeespiegel. De wijngaarden lopen van de rivierbedding tot de bergtoppen.

Ze zijn vaak in terrassen aangeplant. De lagere gedeelten worden campinas genoemd (alluviaal met zand en klei), hogerop bevinden zich de laderas en de cuestats met klei, mergel en KALKSTEEN in de bodem. 

Het klimaat is extreem: weinig neerslag, koude winters en hete zomers. Met een groot verschil tussen dag en nacht wat ideaal is voor complexe wijnen. Het groeiseizoen is kort (minder dan 200 dagen) , dus de wijnboeren moeten heel goed voor hun druiven zorgen. 

De belangrijkste druif is de tinto fino (=tinta del pais), de plaatselijke variant van de TEMPRANILLO. Hoogte en bodemsamenstelling geven hier fijne, complexe maar tevens volle wijnen. De DO eist een minimum van 75% tinto fino. Toegelaten zijn ook: cabernet sauvignon, merlot, tinto aragonés, malbec en albillo. 

En sinds kort (sinds 4 jaar) worden er ook witte wijnen gemaakt. Minstens voor 75% Albillo Mayor.

Enkele factoren zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze regio:

Op de eerste plaats de ligging op bijna 900 meter boven zeeniveau, met een kort groeiseizoen en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, waardoor de druiven zeer evenwichtig rijpen, complexe aroma's ontwikkelen en de wijnboeren verplicht

zijn om enkel met gezond fruit te werken.

Vervolgens heeft de tempranillo hier een dunne schil en behoudt ze haar zuren zelfs bij volledige rijpheid.

En ten derde de bodemsamenstelling met veel kalksteen, mergel, leisteen en kwarts.

Maar het belangrijkste blijven de wijnboeren die in moeilijke omstandigheden geweldige wijnen maken.

Dat geeft bekende, zeg maar mytische bodega's:

Een in 1864 aangelegde wijngaard die toen Pago de la Vega Santa Cecilia heette, noemt nu VEGA SICILIA.

PESQUERA die ooit door Parker de nieuwe Petrus werd genoemd.

Dominio de PINGUS.

AALTO,

ALION,

Hacienda MONASTERIO etc..

allen gelegen op "the golden mile", een stukje van 15 km ten westen van het stadje Penafiel.

 

 

 

 

Sfeerbeelden van deze goed georganiseerde wijn/food pairing. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0