In het mooie historische kader van evenementenlocatie Jacques, hartje Antwerpen, presenteerden 21 domeinen uit Piemonte hun Barolo wijnen. Dat dacht ik toch. De nadruk lag echter op "Friends". Er was dus ook heel wat bruisend, wit, rosé & ander rood te proeven. Ik beperkte me tot de aanwezige Barolo's en Barbaresco's, wat sommige wijnbouwers een beetje verdrietig maakte. Tussendoor waren er Masterclasses waarvan ik er eentje meepikte: over de unieke terroir, druivensoorten en diversiteit.
Met veel flair en enthousiasme gegeven door sommelier Lorenzo Labriot, maar ook hier bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Bij de 7 te proeven wijnen was er geen enkele van een "unieke authentieke" druivensoort. Wat heeft Pinot Nero in Piemonte te zoeken. Ook bij de wijnbouwers was er meer chardonnay te proeven dan vb Lampia of Spanna. Spijtig. Gemiste kans.
Zoals overal ter wereld zijn de wijnbouwers ook in Piemonte op zoek naar meer afzetmarkt. Aangezien de toplaag overal vlot verkoopt ondanks exuberant dure prijzen, wil men de doorsnee wijnen vlotter toegankelijk maken voor een breder, jonger publiek. Dus ook hier: vroeger oogsten om het alcoholgehalte te temmen, gedeeltelijke vergisting maceration carbonique, meer fruitimpressie door koele vergisting, minder lange lagering op hout en beperkt gebruik van nieuwe eik.
Ongetwijfeld staat de "nebbiolo druif" op eenzame hoogte als we over Barolo spreken. Nebbiolo is een oud ras waarvan er al in 1266 sprake is. Nadien zijn er talloze natuurlijke varianten ontstaan door kruisingen en mutaties, denken we maar aan "Pico Tendro" in Aosta, "Spanna" in Alto Piemonte, "Chiavennasca", "Lampia", "Michet"," Bolla" en anderen.
Piemonte heeft echter meer te bieden: liefst tegen de 40 authentieke inheemse druivensoorten maken dit wijngebied uniek.
Van Elio Filippino, wijnmaker in Neive, proefde ik een voortreffelijke Barbaresco 2018. In de neus chocolade, karamel, Nutella en geconfyt fruit. Mooi in evenwicht met rijpe tannines en fris fruit.
Zijn Barbaresco 2016 Réserve- 1,6kg/plant-45% eik-Chocolade, goed verweven nieuwe eik, goede balans, rijp, elegant en lang.
Van Paola Isoardi, wijnmaakster in Serralunga d'Alba, proefde ik vlot toegankelijke Barolo 2019. Rijp in de neus met confituur, chocolade en rijp fruit. Licht en fris in de mond. Elegant type. Kan vlug gedronken worden.
Haar Barolo 2014 was van een ander niveau: van wijngaard in La Morra, 18m barrique, Licht bruinrood, intens in de neus netspecerijen, appelsien, pruimen en hout. In de mond zeer evenwichtig met versmolten tannines en elegante frisheid.
Van Paolo Manzone, wijnmaker in Serralunga d'Alba proefde ik enkele meer commerciële instappers voor 2 Barolo's.
De Barolo 2019 -24m 10% franse eik & 90% Sloveense foeders, was eerder simpel, niet diep, een beetje eenheidsworst maar vlot drinkbaar. De Barolo Meriame - op kalkhoudende klei- had een gevarieerde neus met gedroogd fruit en appelsien, wat leder... Zet rijp @ in de mond, goed in balans en eindigt halflang.
Van deze kantine in Alba proefde is enkele wijnen die me niet aanspraken maar hun Barolo Bussia 2018 was een pareltje.
Mooi gevarieerde neus, perfect in balans, rijk en lang. Andrea Zarattini begeleide me bij de tasting.
Van Frederico Seghesio proefde ik een zeer mooie reeks Barolo's.
Al begon ik met een Ruri Langhe Nebiolo, een kortere maceratie dan de Barolo's , met 20% maceration carbonique en een koude fermentatie op 25°, geeft een soepelere, vlot drinkende wijn. Lekker.
De 2018 heeft structuur, is rijp & elegant.
De 2019 is evenwichtig, traditioneel gemaakt, heeft meer power (bessen en leder) en heeft minimum nog 5 jaar nodigt.
De 2017 uit een koelere regio heeft kruiden en balsamico in de neus en is in de mond zeer rijp en evenwichtig.
Oogstjaren Barolo:
2020 Milde temperaturen in de winter. Veel regen in mei en juni. Groene oogst normaliseerde grote opbrengsten.
Normale warme en droge zomer. Constante groei zorgde voor fenolisch rijpe druiven. Goed jaar.
2019 Ongewoon warme en droge zomer, gevolgd door warme maand maart deed stokken vroeg uitlopen. Koude en regen-
achtige maanden april en mei vertraagde de groei en zorgde voor onregelmatige vruchtzetting en losse trossen.
Dan volgde een warme junimaand, een hete maand juli met regen en een normaal vervolg tot de oogst. Goed jaar.
2018 Het jaar begon koel, maar eindigde warm en het bleef goed weer tijdens de hele oogst.
2017 Een warme maart maand zorgde voor het vroeg ontloken van de stokken. Vorst in april richtte veel schade aan.
Droogte en hitte zorgde voor een kortere rijpingsperiode dan anders. Koude nachten zorgden voor genoeg zuren.
2016 Een koude lente gevolgd door een warme zomer resulteerden in de oogst van gezonde volledig rijpe druiven.
Klassiek jaar.
2015 Veel sneeuw in de winter zorgde voor genoeg waterreserve voor de hete droge zomer. Wijnen met prachtige structuur.
Groot jaar.
2014 Een nat en koel voorjaar volgde op een natte winter. Half mei stegen de temperaturen wat resulteerde in een vroege
uitloop. De zomer was koel en nat met hagelbuien. Wisselende kwaliteit. Lichtere wijnen.
2013 Een zeer natte winter en lente zorgden voor veel schimmelmiserie en een late bloei. Vanaf juli verhoogden de
temperaturen en bleven hoog tot de oogst wat een heel mooie klassieke jaargang opleverde.
2012 Koel tot ver in april, daarna een zeer hete zomer waardoor de wijnstokken stopten met groeien. Eind augustus zorgde
regen voor verdere rijping maar ondanks een droge herfst bleef de oogst wisselvallig en lichter.
2011 overrijp jaar
2010 Topjaar, klassiek, veel zuren, stevige rijpe tannines en perfect evenwicht.
2009 Onregelmatig.
2008 Bewaarjaar. Lange koele groeicyclus. Nebbiolo met dikke schil, vol extract en hoge zuurtegraad.
2007 Lage opbrengst, maar goed jaar
2006 Goed jaar na droge zomer.
2005 Soepel jaar, snel drinken.
2004 Goed uitgebalanceerde wijnen.
2003 Extreem warm. De beste wijngaarden, lees met oude wijnstokken, leverden topwijnen.
2002 Hagel, rot, onrijp. Barslecht jaar.
2001 - 1994 veelal goede jaren
Reactie schrijven