"Tegelijk toegankelijk & gelaagd gastronomisch.", zo ervaarde ik de wijnen van Antoon Ector en zijn vrouw Karina Birkenstock.
Vorig jaar had ik al oppervlakkig kennisgemaakt met Tabares4 tijdens een eerdere reis naar Tenerife. Het wijnbedrijf was toen nog in volle opstart. Een jaar later is er veel veranderd zowel in de bodega als in de wijnkwaliteit.
Druiven komen uit Tacoronte-Acentejo & Valle de Guïmar, 2 van de 5 wijnstreken van Tenerife.
3 Schuimwijnen, 4 Witte, 2 Rosé en 6 Rode wijnen worden in eigen bodega gevinifieerd.
Enkele proefnotities van hun wijnen volgen hieronder.
vatstalen:
Fuerto Calufo Listan Blanco VV 1160m hoogte, 10hl/ha: rijpe groene appel, krachtig, licht bittertje, lang met wat exotisch fruit in de finale: ananas en passievrucht. A
Orantia blanco Albillio Criollo 2023 cépage met een lange tros met weinig kleine druifjes, op kalksteen, witte bloemen en geel fruit in de neus, zet strak krachtig @, iets alc., verder goed in balans. Lekker met doorsnee lengte.
Rosé: hell is near by!! zonder walsen een uitgesproken minerale zwavelgeur, evolueert naar mooi rood fruit en wat kruiden.
De rode aarde is duidelijk aanwezig. Goed in balans, lange finale. B+ à A
Frenzado de Suerte 2023 Listan Negro cordon trenzado, ook hier even zwavel gevolgd door vlot rood fruit, sappig, rijp, halflang.
Albillio Criollo is de nieuwe malvasia:
Deze cépage is niet vergelijkbaar met de versie uit Portugal of Peninsula Spanje. De AC heeft bloemige aroma's en geurt verleidelijk zoet. Ik bespeurde oa zoete kweepeer, acacia, pompelmoes, jasmijn etc..De smaak is echter eerder zalvend, zijdeachtig met een mooie frisheid, zelfs iets ziltig en eindigend met een mooi bittertje. Unieke wijn die hem uitstekend bij gerechten doet passen.
Reeds in de 15e eeuw werden in Tenerife de eerste wijngaarden aangelegd door de Spaanse bezetter. Er staan tientallen druivensoorten aangeplant die we nergens anders tegenkomen, allemaal op eigen onderstok aangezien de Islas Canarias gespaard zijn gebleven van de phylloxera. Hier ook de oudste stokken van Europa: sommigen ouders dan 200jaar. Alhoewel er dus vele autochtone druivenrassen te vinden zijn, nemen Listan Blanco en Listan Negro meer dan 70% van de aanplant van het eiland voor hun rekening. Deze soorten behouden hier, ondanks de hitte en droogte, een mooie zuurtegraad. Er worden wijnen van gemaakt met veel "vruchtige aroma's", veel frisheid en een ietwat zilte en vulkanische mineraliteit. Ze bereiken een maximale rijpheid en zijn vol, rond en full bodied.
De vinificatie vergt speciale aandacht:
- voorkomen van gemakkelijk voorkomende oxidatie van de druiven na het plukken
- nauwkeurige temperatuurcontrole in de bodega tijdens de gisting
Houtlagering is op Tenerife algemeen verspreid maar op Tabares4 wordt het beperkt tot 12 barriques nieuwe Franse eik per jaar die dan geblend worden met de overige most om te focussen op fruit, frisheid en bodemexpressie. Ook worden aan de beide hoofdvariëteiten kleine hoeveelheden andere autochtone druivenrassen toegevoegd zoals Negramoll, Castellana, Baboso Negro, Viariego Negro (voor rood) en Albillo Criollo (voor wit).
Bij het proeven van sommige Tabares4 wijnen schrik je even. Vooral bij de vulkanische rosé en rode wijnen is de hel nooit ver weg: Direct na het openen van de fles vliegt de typisch vulkanische zwavelgeur je tegemoet. Even geduld en na walsen komen onderliggende aroma's vrij.
Vraag dan ook in de plaatselijke restaurants en guachinches naar eilandwijnen. Het DO Islas Canarias etiket is het bewijs van herkomst.
Op Tabares4 en bij uitbreiding op heel Tenerife is regeneratieve wijnbouw geen lege doos.
Grondbewerking is uit den boze, er wordt niet geploegd enkel wat geschoffeld.
De meeste wijngaarden zijn niet eens bereikbaar voor tractoren.
Ook de afstand tussen de rijen van de pre-phylloxera aanplantingen (80-100cm) laten niet toe te ploegen.
Er is heel veel aandacht voor de biodiversiteit en het bodemleven. Geen chemische onkruidbestrijding, opzetten van wormenculturen (omzetten van organisch materiaal en waterafvoerkanalen verzekeren), 1 keer per jaar wordt er een groenbemester gezaaid, met gele mosterd als belangrijkste component. Dat zorgt voor een sterk ontwikkeld en diepgaand (3m) wortelgestel en na afsterven voor ideale diepe waterafvoerkanalen.
Ik zag op Tabares4 ook het begin van een voedselbos met gevarieerde fruitbomen, struiken en kruiden. Resultaat is een betere vruchtzetting en betere kwaliteit van de druiven. Het natuurlijk ecosysteem trekt natuurlijke vijanden van plaaginsecten aan en creëert een gevarieerde omgeving om plagen en ziektes in de wijngaard te beheersen zonder veelvuldig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Er blijken ook ontzettend veel ondergrondse lavarivieren te stromen onder de percelen en kilometerslange grotten zorgen voor een continue aanvoer van smeltwater van de Teide. Deze zijn zo goed als ontoegankelijk door de massa stalactieten die wijzen op een grote hoeveelheid en verscheidenheid van bodemmineralen.
Ver boven de Pyramides van Guïmar (nabij Candelaria aan de Z-O zijde van het eiland) nam Antoon ons mee in zijn Tesla Model X naar een berggebied op 1300m hoogte. In de gehuchten Las Dehesa en Los Pelados staan de meer dan 100j oude bush Vines van Listan Blanco. Tabares4 werkt er actief mee aan het behoud van een eeuwenoude traditie. Hier werd al biologisch gewerkt vooraleer de naam bio was uitgevonden. Er wordt traditioneel gesnoeid en 2 keer met bio-zwavel verstoven...that's it.
Het resultaat is de Fuerto Calufo Blanco, een complexe, gelaagde wijn met gevarieerde fruitige aroma's van appel, citrus, pomello, passievrucht en eindigend Granny Smith. Lange finale met wat ananas. (10hl/ha ) A
Om dit Tabares4-verhaal af te sluiten nog wat sprokkels over hun kijk op de toekomst.
Antoon en Karina hebben hun wortels in Herk- de -Stad (Limburg België) waar ze in de zomermaanden een shop en wijnbar openhouden. Op zomerse zondagen kun je er hun wijnen proeven en is ambiance verzekerd. (Nieuwstraat 38)
Tabares4 zet ook in op Eno-toerisme.
Een eerste vakantie-boerderijtje uit 1750 is klaar om gasten te ontvangen. Het ligt middenin de wijngaarden en heeft een uniek uitzicht over de Teide.
Dit jaar komen er nog 2 huisjes bij.
Ook is er een samenwerking gepland met de cruise-schepen die in Santa Cruz aanmeren. Geïntereseerden kunnen een daguitstap boeken richting Calle Tabares 4, met als thema wijn, wijnmaken en bodegabezoek, waar ze verwend zullen worden op plaatselijke gastronomische hapjes.
De verdere commercialisering op de Canarische eilanden krijgt ook gestalte: Laura Di Sipio, een Nederlandse woonachtig in Tenerife, zal instaan voor de ontvangst van de gasten. Ze is begeesterd door wijn en de mooie verhalen errond.
Tabares4 kijkt ernaar uit om in de toekomst nog meer wijnliefhebbers te mogen ontmoeten. Er wordt uitgebreid tijd voor hen genomen.
In Puerto de Santa Cruz baat Jacinto Hernandez Rosado de resto annex winebar annex wijnwinkel "Con Passion" uit.
Deze eilander spreekt vlot Nederlands door zijn jarenlang verblijf in Amsterdam. Hij heeft alle (+600) wijnen uit de Canarische Eilanden. Er worden smaakvolle gerechten geserveerd en er is dus keuze genoeg aan plaatselijke wijnen van goedkoop tot duur.
Onder de winkel bevindt zich de privé kelder van Jacinto met gelegenheid tot events.
Reactie schrijven