The tasting by Union de Grands Crus de Bordeaux 2021

Elk jaar worden in Bordeaux de primeurs voorgesteld van het vorige millésime. Dat zijn dan vatstalen want de meeste Bordeaux Grand Crus wijnen blijven 15 maanden op barriques. Maar het hele Grand Cru gebeuren gaat ook op verplaatsing. Dat gebeurt dan met gebottelde Grand Crus. Op 5 maart 2024 presenteerden een 130 wijndomeinen hun millésime 2021 in Maison de la Poste (Brussel Tour&Taxis). Zoals elk jaar uitstekend georganiseerd door AliceBown Agency. Tijdens de persconferentie gaf Ronan Laborde, president Union des Grands Crus de Bordeaux, uitleg over de stand van zaken rond de wijnen van Bordeaux. 

Over het oogstjaar 2021 zijn we duidelijk: wisselende kwaliteit, eerder een klassiek jaar met redelijk wat zuren. Dit jaar geen kwestie van linker of rechter oever of Pessac, maar eerder van individuele wijnboeren die beter selecteerden, het aandurfden later te plukken of gewoon een gunstigere locatie hadden.  De witte wijnen zijn meestal van hogere kwaliteit. Ik proefde geweldig wit van Pessac met een mooie balans en prachtige zuren. Ook in Sauterne is er uitzonderlijk zoet gemaakt. De wijnen zijn dus lichter en eleganter en hebben minder alcohol. Proeven is een must als je wil kopen. En aangezien de kennis tegenwoordig zeer groot is, is dit "klassiek" jaar beter dan klassieke jaargangen in het verleden waar klassiek vaak synoniem was met zuur en groen. (sic)

Diep purper. 

Bloemige aroma's van viooltjes en blauwe lis, rood fruit, blauwe bessen en vleugje tabac.

In de mond zet hij fris aan, fijn, elegant maar toch genoeg concentratie. Sappig fruit in de mondfase. Tannines zijn mooi verweven, zijdeachtig. 

De finale is eerder lang en aanwezig.

A

 

Nicolas Thienpont waagde de gok en was pas op 19 oktober klaar met de pluk wat resulteerde in uitbundig rijp fruit en toch stevige tannines. 

De kleur is donker en ondoorzichtig.

In de neus veel zwart fruit: bramen, kersen, pruimen en ceder.

Ook iets rokerig. Chocolade. 

Zet rijp en vol aan in de mond. Erg verleidelijk.

Prachtig in balans met fijne tannines, goed onderbouwde frisheid en een aanhoudende fruitige kruidigheid in gans de mondfase. Krachtig, complex en toch elegant.

En dan nog met een lange en gevarieerde finale.

AA

Door hun manier van werken (bio) zijn de rendementen in 2021 niet hoger dan 15hl/ha door de meeldauw en coulure die vooral de merlot trof.

Ondoorzichtig intens purper rood.

Expressieve neus van bramen, zwarte bessen, cassis.

Ook wat kruidigheid met nootmuskaat, kaneel en steranijs.

Zet rijp @, een prachtige balans tussen heel veel fruit, zachte tannines en mooie zuren. 

Finesse.

Een lange afdronk met wat koffie en zwart fruit.

A

 

Over het algemeen proefde ik veel goeds in Saint Julien:

Lagrange, Langoa Barton, Léoville Poyferré waren koopwaardig.


En ook nog: 

 

Domaine de Chevalier: zowel wit als rood waren een A waard.

Wit: exotisch, rijp en mineralig. Fris maar elegant en evenwichtig en met bewaarpotentieel. Lange finale.

Rood: vlot soepel, veel rijp fruit en zachte tannines, evenwichtig. Lang, romig.

Chateaux Olivier A

Rood: helder half transparant rood, Intens fruitig, mooi in evenwicht met rijpe tannines, fris en complex fruit, kruidig, lang met veel fruit.

Chateau Valandraud: A

Donker kersenrood, veel fruit in de neus, rijp evenwichtig met mooie frisheid, lang met chocolade.

Chateau Villemaurine A

Elegant, veel fruit zoals cassis, evenwichtig. Niet superlang maar fijn en complex.

 

En tijdens de lunch met de wijnbouwers stal het Belgische wijndomein Aldeneyck uit Maaseik de show met drie witte wijnen te presenteren naast de Bordeaux wijnen. Ik proefde hun riesling, hun pinot blanc & hun pinot gris en maakte de wijnbouwers uit Bordeaux attent op onze Belgische kwaliteit ;-)  

Reactie schrijven

Commentaren: 0