Via de luchthaven Malpensa Milaan begon onze roadtrip via Vercelli, Alba, Asti, Neive & Guarene richting Turijn, de eerste hoofdstad van Italië. (1861) Brede boulevards, barokke palazzo's, de Mole Antonelliana, de arcades, de prachtige pleinen, de slow food, fantastische wijnen, de koffiecultuur, de aperitivo, de EDIT, Fiat, en nog zoveel meer maken deze metropool met 2mj inwoners een niet te missen must.
Maar onderweg reden we door de wijngaarden van Langhe, Monferrato en Roero, land van truffels, hazelnoten, Barbera d'Alba, Dolcetto, Nebbiolo en nog veel lekkers.
Een impressie...
Waar het uiteindelijk om draait in dit culinaire paradijs is: wijn & aangepaste gerechten.
Krachtige Roero Arneis van 2022
Geurt naar witte lentebloesem, peer en vleugje exotiek.
Kracht en finesse in de smaak met goed evenwicht.
Lang
25€
Ristorante Voglia di Vino Alba
Uovo Pochè, crema di toma, chips di pane con abbondante tartufo bianco rasato. 15€
Smaakprofiel:: smeuïg, aards, intens matcht goed met de kracht van de Arneis
Barbaresco Asili 2019 ( 36€)
Intens robijnrood.
Gevarieerde neus met bosvruchten, kruiden, vanille , iets floraal.
Zet soepel @ met een goede balans tussen rijpe tannines, fruit en finesserijke zuren.
Lange afdronk
Osteria Imperfetta Guarene
Agnelo al forno met rosmarino & groenten.
Smaakprofiel van wijn en gerecht zijn rijp, soepel, versmolten en rijk.
Barolo 2016 Batasiolo 64€
Granaatrood
Overweldigend in de neus met aroma's van gedroogde pruimen, confituur, vanille, leder, chocolade en kersen.
Na 36m op eik en nog enkele jaren op fles is deze Barolo klaar om te drinken:soepel, zacht toch krachtig en goed in balans.
Taverna Dei Mercanti Torino.
Panzerotti di magro al pomodoro e basilico.
Smaakprofiel van beide is vol krachtig, met aciditeit in balans.
25m sur latte, chardonnay (81%)
pinot noir (16%) & pinot blanc (2%)
40€
Goudgeel, fijne mousse, in de neus toast, rijpe perzik en rijpe appel.
Zet soepel en rijk @, retronasaal appel, fijn bittertje. Lang
In het "Wijnboek voor Foodies" van Kristel Balcaen lees je over de geweldige Foodpairing champagne en Belgische fritten, wel in Turijn proefden we de Italiaanse tegenhanger: wat een match!!!
Barolo 2019 Marchesi di Barolo
Granaatrood.
In de neus: kruidig(verse specerijen), floraal(rozen) met balsamico accenten.
boerenjongens
Zet zacht fijn @, rijpe tannines en finesserijke zuren met fruit geven mooie balans. Lang. (45€)
Restaurant Mille Torino. (vrouwelijke chef)
Scaramella cotta a basa temperatura en salada.
Smaakprofiel: fris zure van sla met fijn rijpe van gevogelte perfect met Barolo.
Barbaresco 2006 La Ca' Növa
in magnum fles 120€
Geëvolueerd karmijnrood
Geraspte chocolade, koffie, rode bloemen, cranberry,
Zet fris versmolten aan met evolutieaccent. Fijne rijpe tannines en flink wat zuur.
Al Gatto Nero Turijn.
Een resto die vroeger flink wat sterren kreeg en nu compleet ouderwets kookt...zalig
La trippa di nonno settimo.
Kippelevertjes, hart, maag etc...
Smaakprofiel klopt met verouderde wijn: evolutie tov aardse.
Al de prijzen die vermeld staan bij de wijnen slaan op de prijs die je als consument betaalt in de Belgische en Nederlandse wijnwinkel. De restaurantprijs is een afschrikwekkende meerprijs en hetgeen wij in Italiaanse restaurants betaalden was vaak niet meer of zelfs soms minder dan onze winkelprijs. Het moet gezegd worden.
Reactie schrijven