· 

Silvaner versus Aspargus

Silvaner is een zwaar ondergewaardeerde, vergeten druivensoort...tot het aspergeseizoen zich aandient. 

Dan blijkt het een zeer gewilde, aangename begeleider van deze seizoensgroente.

Er zijn tal van wijnregio's waar deze frisse, groene, speelse, kruidige, florale, fruitige en vaak elegant complexe druif het goed doet: Duitsland met Franken, De Elzas, Oostenrijk, Zwitserland, Italië (Zuid Tirol), Oekraïne, Canada, California, Nieuw Zeeland  en zo verder. Oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus is het een spontane kruising tussen Traminer en Österreichnischweiss. 

Qua smaakprofiel is Sylvaner (ook met y geschreven) een droge strakke wijn, vaak elegant, maar het terroir laat wel ruimte tot verschillen. Vb in de Zonovergoten Elzas vind men wijnen met meer rondeur. Ze worden meestal niet gelagerd op eik om de subtiliteit niet verloren te laten gaan, maar hout kan toch wat meer breedte en diepte brengen bij Silvaners met beperkte opbrengst en in regio's met meer zon.

Naast asperges gaan Silvaners ook goed bij slaatjes, mosselen, slakken, fruit de mer en lichte visgerechten.

Veelgenoemde aroma's zijn kruisbes, hooi, peren, karamel, lichte kruidigheid, appel, perzik, bloemen en citroen.


Drie keer een gerecht met asperges en negen Silvaner wijnen.

Met telkens een licht afwijkend smaakprofiel bij de gerechten: rauw, gebakken en gekookt.

En ook bij de wijnen een merkbaar verschil: van strak, fris naar rijp en eerder filmend. 

Bij gerecht één paste wijnen met een strakke, frisse mondbeleving, met een eerder discreet smaakgehalte & een fris smaaktype.

Bij gerecht twee pasten wijnen die wat meer filmend waren, met een licht overheersend smaakgehalte & rijp smaaktype.

Bij gerecht drie pasten wijnen met zowel strak als filmend smaakprofiel, met een discreet smaakgehalte & een eerder fris smaaktype.           Maar we blijven telkens bij het frisse smaakprofiel, zowel bij wijn als gerecht. 

Het proefboek van Peter Klosse kan u helpen bij het vinden van de beste foodpairing.

Ook Het wijnboek van Kristel Balcaen zet u op de goede weg. Bij haar behoort Sylvaner bij wijnstijl 1 & asperges bij de lichtgewichten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0