Al geruime tijd is er veel aandacht voor alcoholvrije opties in de horeca en bij consumenten.
Vaak is het resultaat bedroevend wegens teveel smaakverlies en te zoet.
Er bestaan verschillende methodes om de alcohol uit wijn te verwijderen.
WIN 0% wordt geproduceerd via een gepatenteerd proces waarbij de alcohol in de wijn onttrokken wordt via centrifugatie. (Spinning Cone Techniek)
Smaakstoffen zoals polyfenolen en antioxidanten blijven hierdoor behouden in het eindproduct.
Bodegas Familiares Matarromera maakt al sinds 2008 hoogwaardige alcoholvrije wijn in de regio Valbuena de Douero.
De druiven voor WIN 0% komen uit eigen wijngaarden in Rueda (Verdejo) en Ribera del Duero (Tempranillo), wat zorgt voor wijnen die het terroir van Castilla-y-Leön weerspiegelen.
Graag wil ik eerst de omstandigheden toelichten van deze tasting.
Het proefpanel bestond uitsluitend uit mannelijke deelnemers die allen ervaring hadden met het proeven van hoofdzakelijk premium gastronomische niet supermarktwijnen van hogere kwaliteit. Slechts een minderheid had ook al niet alcoholische wijnen geproefd. Het was dus moeilijk om te vergelijken met andere niet alcoholvrije wijnen, al dan niet met een andere techniek gemaakt, en we proefden het product "op zich".
Lichtgeel, groffe pareling aan oppervlakte van de spiegel.
Een intense neus: exotisch, appel, abrikoos, pêche, caramel, munt. Aangenaam en fris.
Zet fris @, goed in balans, geen storende smaken, blijft fris en heeft een goede lengte. Wel vrij éénzijdig in mondfase.
Mooie wijn als aperitief.
Ook als begeleider van kazen, deed die het uitstekend.
Lichte aardbeikleur. Een mousse-laagvan een centimeter.
Uitgesproken confituurneus, iets artificieel.
Snoepjes (Mariabeeldjes). Aardbei.
Zet fris-zoet @, aardbeien in ganse mondfase. Enkele proevers vonden dit niet lekker: chemisch, te zoet, niet evenwichtig.
Wel lang maar niet fijn.
Zonder "seksistisch" te willen zijn, zullen dames dit wel lusten.
Feeswijn als hij zeer koud wordt geschonken.
Licht geel.
Weinig neus, beetje wit fruit, wat bloemen.
Zet plat neutraal @, mist frisheid en volume. Doet eerder aan fruitsapje denken.
Eerder kort in afdronk.
Iedereen was unaniem: niet goed.
Ook later als begeleider van een gerecht of kaas viel deze wijn weg.
Halftransparant kersenrood.
Rijp rood fruit: framboos, aardbei, rode bes...
Zet neutraal fruitig @, evenwicht tussen zuur, fruit en zoet is middelmaat: zoet komt iets te veel door. Plakkerig.
Halflang.
Als begeleider van gerechten lukt het bij dagelijkse iets pikante keuken.
Dus zeer degelijke non-alcoholische wijnen, zeker in vergelijking met hun "collega's" die met goedkopere methode's gemaakt zijn. Het probleem alcohol vervangen door zoet is hier goed opgelost: >0,5 suiker terwijl rode wijn gemiddeld 4,64 gram suiker per fles bevat en witte wijn ongeveer 2 gram. Als je het tegenetiket bekijkt, zie je wel de nodige E-nummers gaande van stabilizers, antioxidanten & aroma's. Alle gedealcoholiseerde schuimwijnen worden NIET gemaakt volgens de methode traditionele. Maar dus wel door toevoeging van koolzuurgas.
Als ik nadien deze wijnen inzette als begeleider van een gerecht, mistte ik het ritueel van een glaasje wijn bij mijn eten niet, WEL de complexiteit van gastronomische wijnen en het genot van een goede foodpairing.
**WIN 0%** is verkrijgbaar in de betere wijnzaken: oa Mondovino, Santé, Albo, ea...
Schapprijs incl BTW 10,90€ voor bubbels & 8,90€ voor de stille wijnen.
Reactie schrijven