· 

J'AMI Georgian Resto-WineBar Antwerp


Zeer binnenkort -keep alert- opent in Antwerpen het Georgische restaurant/winebar  J'AMI  op de Vlasmarkt.

Van dinsdag tm zondag kun je er terecht voor lunch, dinner of gewoon een goed glas wijn met een tapa Georgian style, indien gewenst. Vanaf vier pp kan er zelfs voor een supra

gezorgd worden, het traditionele Georgische eetfestijn met

verschillende gerechten om te chairen.

Vorige week waren er twee gerenomeerde Georgische chefs, rechtstreeks uit Tbilisi, druk bezig om de keuken en gerechten uit te testen. 

Tata Eristavi & Olo Dzavashvilli zullen hun taak overnemen en dat deden ze met verve zoals ik aan den lijve ondervonden heb. (zie foto's van de gerechten en de supra hieronder)

De wijnselectie is in handen van Ekaterina Latsabidze die tevens zelf invoert. (Megzuri GeorgianQvevriWine)


HIERONDER EEN KLEINE SELECTIE UIT DE WIJNKAART

 


Georgië is de bakermat van de wijn. Er werden in Bolnisi ten zuiden van de hoofdstad Tbilisi, resten gevonden van wijnbouw die 8000 jaar oud zijn. Er zijn meer dan 600 autochtone druivensoorten waarvan wij de naam nauwelijks kunnen uitspreken maar die onwaarschijnlijk lekker zijn. De wijnbouwers in Georgië gebruiken traditioneel geen pesticiden, dus zijn de wijnen per definitie "natuur". Georgië heeft van West (natter en warmer) naar Oost (kouder en droger) een zeer gedifferentieerd klimaat, bodem en hoogte. Alhoewel het dezelfde breedteligging heeft als Noord Spanje moet je ook rekening houden met de Grote & Kleine Kaukasus en een ganse reeks gebergten die Noord-Zuid lopen. Het is zeker een cool climate regio.

Orange wijn, een wijn gemaakt van witte druiven die in Qvevri worden vergist met volledige trossen of soms ontrist en dit gedurende 2 tot 11 maanden (dit afhankelijk van de producent) is het signatuur wijntype van Georgië.

Georgië ligt ook centraal op de zijderoute, deels Azië deels Europa, is vaak van alle kanten veroverd, oa door de Mongolen (Dzjengis Kann), door de Turken, door de Russen en kende zelf haar gouden eeuw onder koningin Tamar. Hierdoor heeft Georgië een zeer veelzijdige culinaire traditie met zeer veel invloeden van oost en west, met veel kruiden (koriander etc..) en groenten.

Om deze gerechten te pairen met hun ongeëvenaarde wijnen is een smaakvol genoegen.



FOODPAIRING  Georgian wine & Georgian food

Veel van de gerechten matchen met de orange wijnen op de wijnkaart van J'ami. De dames van de bediening,g zullen u graag helpen bij uw keuze, want de ene orange wijn is de andere niet. Ze worden gemaakt van verschillende druivensoorten (oa Kisi, Rkatsiteli, Mtsvane en Khikhvi), hebben een verschillende lagering op Qvevri (van weken tot maanden) en worden al dan niet met volledige trossen gevinifieerd. De ene is fruitiger, de andere wat droger of met een presenter bittertje. De traditionele witte wijnen zijn vergelijkbaar met de witte wijnen die wij kennen, mits rekening te houden met de ons ongekende druivensoorten.

"De" rode druif bij uitstek, de meest bekende en kwalitatief hoogstaand is de Saperavi. In Georgië noemt men deze niet rood, maar zwart, gezien zijn donkere ondoorzichtige kleur. Een beetje vergelijkbaar met een goede syrah, krachtig, zwart fruit, kruidig en met soave tannines en een aangename frisheid. Deze wijn gaat goed bij de vaak kruidige gerechten. 

Uiteraard zijn er ook rode wijnen die lichter van structuur zijn, meer bourgogne type. (oa van Shavkapito, Dzelshavi & Alexandrouli druif)

Dan is er nog de Georgische spirit: de chacha die vaak wordt gedronken bij de Khinkali (dumplings).

 

 


Een Orange Wine, donker oranje-oker, briljant.

Met in de mond een geslaagd samenspel tussen fruit (peche en sinaasappel)

een fijn bittertje & discrete zuren.

Geloof het of niet, maar de 

foodpairing met het dessert was fenomenaal.



Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    ირმაქარდავა ქარდავა (woensdag, 20 november 2024 22:02)

    წარმატებები�❤️