· 

Master Of Wine 2025 Kathleen Van den Berghe Belgium

Kathleen Van den Berghe MW heeft haar Château in Bourgueil. En dat is nu juist de wijnstreek waar ik mijn eerste wijnstapjes heb gezet. Jaren geleden deed ik er 3 weken, als seizoenarbeider, de "vendange" mee. Drie weken hard labeur met pijnlijke rug en opengereten handen als gevolg, maar ook een onvergetelijke ervaring. (Saint Nicolas de)Bourgeuil is sindsdien onder mijn vel blijven plakken: cabernet franc als mijn favoriete cépage, enkele wijnboeren uit de regio als goede vrienden, veel wederzijdse bezoeken, "geridderd als Chevalier door de Commanderie de la Dive Bouteille en gids voor talrijke wijnvrienden.

Terug naar Kathleen: in Bourgueil is zij gekend en gewaardeerd. Autochtonen erkennen haar belang voor de regio. Tot enkele decennia terug was deze wijnstreek niet erg bekend. De schitterende renovatie van Château de Minière en de kwaliteit van haar wijnen, betekent een opwaardering van deze Loire regio. Haar rode methode traditionele van 100% cabernet franc is een complex buitenbeentje onder de schuimwijnen & van haar prestige 2015 snoep ik af en toe want deze kan er nog 15 jaar tegen.





.Kathleen Van den Berghe, Belgisch wijnonderneemster, eerste Nederlandstalige vrouwelijke Master of Wine        21 februari 2025

 

Het is slechts weinigen gegeven, de titel ‘Master of Wine’, MW. De ultieme erkenning voor diepgaande wijnkennis, vakmanschap en academisch onderzoek binnen de internationale wijnindustrie. Sinds de oprichting van het Master of Wine-programma in 1953 hebben wereldwijd slechts 512 professionals deze titel behaald, waarvan 151 vrouwen. 

 

Vandaag wordt dat exclusieve gezelschap uitgebreid met Kathleen Van den Berghe. Zij is, na de Brits-Belgische  Fiona Morrison MW in 1994, de tweede vrouwelijke Master of Wine in België. Kathleen mag zichzelf vanaf vandaag zelfs de eerste Nederlandstalige vrouwelijke Master of Wine in België èn Nederland noemen. Ze wordt de vijfde MW in België – Nederland heeft er drie.



.Van bruggen tot biodynamische wijn

De route van Kathleen Van den Berghe naar de hoogste wijn-eer is een opmerkelijke. Oorspronkelijk opgeleid als bouwkundig ingenieur en met een succesvolle carrière als consultant bij McKinsey & Company, maakte ze vijftien jaar geleden de sprong naar de wijnwereld. In de Loire kocht ze Château de Minière in de appellatie Bourgueil, een regio die bekendstaat om haar verfijnde wijnen. Door Kathleen’s focus op biologische en biodynamische wijnproductie veranderde het Château in een toonaangevend wijnlandgoed. 

 

.Wijntoerisme

Het Château, volledig gerestaureerd door architect Stéphane Boens, is niet alleen een bijzonder wijndomein, maar ook een schitterende voorbeeld voor het wijntoerisme in de streek. Je kunt er logeren, eten, seminaries organiseren of bijwonen, alles op het hoogste niveau. Dat alles omkaderd door nog een van de vele passies van Kathleen: kunst.  De muren van het Château zijn bekleed met werken die Kathleen persoonlijk heeft geselecteerd en tot een indrukwekkende contemporaine kunstcollectie heeft gemaakt. Haar artist-in-residence programma draagt bij aan de unieke sfeer van haar wijndomeinen.  

 

Wijndomeinen – meervoud -  want in 2016 kocht Kathleen ook het Château de Suronde in de prestigieuze Quarts de Chaume Grand Cru appellatie. Het domein heeft een intieme en kleinschalige opzet, met slechts een beperkt aantal beschikbare vakantiehuizen en wijntoerisme op aanvraag. Kathleen hecht veel waarde aan het behouden van de unieke, inspirerende sfeer, en daarom wordt het aantal bezoekers zorgvuldig beperkt.

 

.Wat maakt ‘Master of Wine’ zo uitzonderlijk?

Om Master of Wine te worden, moeten kandidaten slagen voor een uitzonderlijk moeilijk examen bestaande uit drie onderdelen: vijf diepgaande theorie-examens over alle facetten van wijn (van viticultuur tot marketing), drie blinde proeverijen waarin wijnen tot in de kleinste details geanalyseerd worden, en een academisch research paper dat een innovatieve bijdrage levert aan de wijnindustrie. Daarnaast wordt van alle MW’s verwacht dat ze een strikte ‘code of conduct’ naleven, waarin integriteit en vakbekwaamheid centraal staan. Een immense taak, die Kathleen ook nog eens combineert met een gezin met twee kinderen én het runnen van twee wijndomeinen in de Loire.

 

.Een persoonlijk en professioneel hoogtepunt

Kathleen beschrijft haar MW-traject als een reis van intensieve zelfontdekking, een pad met pieken en dalen. “Ik begon sterk,” vertelt ze. “In mijn eerste jaar slaagde ik direct voor de theorie, en bij mijn tweede poging, vlak voor de coronamaatregelen, zat ik al heel dicht bij succes bij de blindproeverij.” Maar door de pandemie en de sluiting van de fysieke proefsessies werd alles anders. “Gedurende 18 maanden waren er alleen online proefsessies en zelfstudie. Dat gaf me te veel ruimte om in mijn hoofd te zitten, wat leidde tot twijfels en onzekerheden”. En tot slechtere resultaten. 

 

Toch vond ze uiteindelijk de sleutel tot succes. “Ik leerde om mijn ego los te laten en het examen niet te verbinden met mijn persoonlijke waarde. Het proefexamen is zoveel meer dan alleen proeven. Het is een test onder extreme tijdsdruk, waarbij je niet alleen moet proeven, maar ook veel moet schrijven en nadenken."

 

Haar research paper, waarin ze verschillende methoden onderzoekt om haloanisolen – beter bekend als ‘kurksmaak’ – uit wijn te verwijderen, weerspiegelt haar streven naar perfectie en foutloze wijnproductie. “Wijn moet zuiver en elegant zijn. Ik ben geobsedeerd door kwaliteit, en dat zie je in elke fles die we maken,” zegt ze. In haar onderzoek werpt ze nieuw licht op de oorsprong en preventie van deze veelvoorkomende fout in wijnen. Ze stelt voor de term ‘kurksmaak’ te vervangen door ‘halo taint’, een nauwkeurigere en bredere benaming. Met haar inzichten wil ze de bewustwording vergroten en de kwaliteit binnen de wijnindustrie verder verbeteren.

 

.Wat betekent deze titel voor Kathleen?

Als Master of Wine wil Kathleen de Loire-wijnregio nog sterker op de kaart zetten. “De Loire is een van de meest veelzijdige wijnregio’s ter wereld, met een ongelooflijke diversiteit aan stijlen, van strak droog wit tot verfijnde schuimwijnen en elegante rode wijnen. Toch is de regio nog niet altijd even bekend bij het brede publiek. Daar wil ik verandering in brengen.”

Daarnaast blijft ze zich inzetten voor biodynamische wijnbouw en innovatie binnen de wijnwereld. “Wijn is zoveel meer dan wat er in je glas zit. Het vertelt een verhaal over de plek, de mensen en de passie waarmee het gemaakt wordt. Dat verhaal wil ik blijven delen.”

 

.Ontmoet Kathleen en ontdek haar passie

Wilt u meer ontdekken over Kathleen en haar uitzonderlijke reis naar de titel van Master of Wine? Neem dan contact met ons op. We organiseren graag een interview of een exclusief bezoek aan haar châteaus in de Loire, waar u haar passie voor wijn van dichtbij kunt ervaren.

 

met dank aan AliceBownAgency 

Reactie schrijven

Commentaren: 0