soulmates · 22. februari 2025
Kathleen Van den Berghe MW heeft haar Château in Bourgueil. En dat is nu juist de wijnstreek waar ik mijn eerste wijnstapjes heb gezet. Jaren geleden deed ik er 3 weken, als seizoenarbeider, de "vendange" mee. Drie weken hard labeur met pijnlijke rug en opengereten handen als gevolg, maar ook een onvergetelijke ervaring. (Saint Nicolas de)Bourgeuil is sindsdien onder mijn vel blijven plakken: cabernet franc als mijn favoriete cépage, enkele wijnboeren uit de regio als goede vrienden, veel...
winebar · 03. februari 2025
CONVENTO wijnbistro/resto/wijnwinkel in Leuven staat al jaren op mijn verlanglijstje. En terecht, mijn lunch was een goede reden om naar de studentenstad af te zakken. Sommeliers Tom De Praetere & Olivier Pareit zorgen voor een vlotte en professionele bediening. Op culinaire vragen komt een gepast antwoord. Op het bord komen smaakvolle gerechten. Tof adres.
winebar · 03. februari 2025
Een oude slagerswinkel die al jaren het decor vormt van een authentiek kleinschalig restaurant, waar wijnmeester Bart Adriaensens ongedwongen komt vragen welke wijn ge lust. Er is geen wijnkaart, maar je mag proeven tot je "gelukkig" wordt. Sinds kort wordt hij bijgestaan door nog een Bart & Sally (ex Signatuur). Op het bord, Vlaamse & Franse klassiekers: om van te smullen.
winetasting · 20. november 2024
Philippe Deneef van Secret Vineyards gebruikt vaak een "aentwaerpse uitdrukking" als hij zijn wijnen beschrijft: "Uw broek moet er van afzakken". Oorspronkelijk gestart met vier vrienden, zoekt Philippe wijnen die origineel, charismatisch en complex zijn. Deze Noémie kreeg de naam van sopraan Noémie Schellekens, die hun muze werd. Les Garettes komt uit een oude wijngaard op 350m hoogte met een bodem bestaande uit 100% schistes in de Côtes du Roussillon. De syrah wordt manueel geoogst, met...
wine-foodpairing · 18. november 2024
Zeer binnenkort -keep alert- opent in Antwerpen het Georgische restaurant/winebar J'AMI op de Vlasmarkt. Van dinsdag tm zondag kun je er terecht voor lunch, dinner of gewoon een goed glas wijn met een tapa Georgian style, indien gewenst. Vanaf vier pp kan er zelfs voor een supra gezorgd worden, het traditionele Georgische eetfestijn met verschillende gerechten om te chairen. Vorige week waren er twee gerenomeerde Georgische chefs, rechtstreeks uit Tbilisi, druk bezig om de keuken en gerechten...
winetasting · 21. oktober 2024
Al geruime tijd is er veel aandacht voor alcoholvrije opties in de horeca en bij consumenten. Vaak is het resultaat bedroevend wegens teveel smaakverlies en te zoet. Er bestaan verschillende methodes om de alcohol uit wijn te verwijderen. WIN 0% wordt geproduceerd via een gepatenteerd proces waarbij de alcohol in de wijn onttrokken wordt via centrifugatie. (Spinning Cone Techniek) Smaakstoffen zoals polyfenolen en antioxidanten blijven hierdoor behouden in het eindproduct. Bodegas Familiares...
wine-foodpairing · 14. oktober 2024
Alweer sloegen AliceBown Agency & Wines of Portugal de handen in elkaar om dit schitterend wijnland in de picture te zetten. Deze keer onder de noemer "Wines of Portugal-Tasting, Masterclass & Kunst" dat doorging in de kunstgalerij La Patinoire Royale-Bach in Brussel. Meer dan 250 wijnen uit de Douro, Alentejo, Dâo, Tejo, Bairrada en andere wijnregio's waren te proef. Masterclasses door Andy De Brouwer en Eric Boschman belichtten het belang van de Portugese wijnhandel: 9e grootse...
wine-foodpairing · 29. augustus 2024
Bij de heropening van de tuin van het Rubenshuis in Antwerpen, schotelden foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh en kunstenaar/kok Emiel Redant ons een smaakvolle paté en croûte voor, gemaakt met ingrediënten die de keukenmeid van Rubens in zijn tuin plukte. Jeroen groef in de culinaire gewoontes uit die tijd met aanschouwelijke voorbeelden van eetbare planten en kruiden. Men weet zeer goed wat er in de tijd van Rubens werd gegeten door het onderzoeken van toenmalige beerputten. Die van...
inspiratie · 03. augustus 2024
regenerative viticulture is the future worldwide
Vooraleer ik de "Mesa Garden" ontdekte, was er enkel wijn uit de verschillende drankstandjes. En zoals ik in een eerder artikel over Tomorrowland reeds blogde: redelijk ondermaats sloeberniveau. Het is een verademing om na uren fantastische elrctronische muziek op 18 podia, hier even te komen chillen met een goed glas wijn van "Artevino". Er is keuze tussen 4 prijsniveau's met telkens een uitgebreide keuze: vb kies je een glas niveau 3, dan heb je keuze tussen een 10-tal wijnen. En de...