wine-foodpairing · 18. november 2024
Zeer binnenkort -keep alert- opent in Antwerpen het Georgische restaurant/winebar J'AMI op de Vlasmarkt. Van dinsdag tm zondag kun je er terecht voor lunch, dinner of gewoon een goed glas wijn met een tapa Georgian style, indien gewenst. Vanaf vier pp kan er zelfs voor een supra gezorgd worden, het traditionele Georgische eetfestijn met verschillende gerechten om te chairen. Vorige week waren er twee gerenomeerde Georgische chefs, rechtstreeks uit Tbilisi, druk bezig om de keuken en gerechten...
wine-foodpairing · 14. oktober 2024
Alweer sloegen AliceBown Agency & Wines of Portugal de handen in elkaar om dit schitterend wijnland in de picture te zetten. Deze keer onder de noemer "Wines of Portugal-Tasting, Masterclass & Kunst" dat doorging in de kunstgalerij La Patinoire Royale-Bach in Brussel. Meer dan 250 wijnen uit de Douro, Alentejo, Dâo, Tejo, Bairrada en andere wijnregio's waren te proef. Masterclasses door Andy De Brouwer en Eric Boschman belichtten het belang van de Portugese wijnhandel: 9e grootse...
wine-foodpairing · 29. augustus 2024
Bij de heropening van de tuin van het Rubenshuis in Antwerpen, schotelden foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh en kunstenaar/kok Emiel Redant ons een smaakvolle paté en croûte voor, gemaakt met ingrediënten die de keukenmeid van Rubens in zijn tuin plukte. Jeroen groef in de culinaire gewoontes uit die tijd met aanschouwelijke voorbeelden van eetbare planten en kruiden. Men weet zeer goed wat er in de tijd van Rubens werd gegeten door het onderzoeken van toenmalige beerputten. Die van...
wine-foodpairing · 02. juli 2024
In het Zuid-Westen van Frankrijk, net onder Bordeaux, bevindt zich een culinaire hotspot: "le Périgord". Een fantastische melange van heerlijke wijnen en heerlijk lokale producten. Côtes de Duras, Bergerac, Monbazillac, Montravel, Pécharmant, Rosette & Saussignac voor de wijn en Foie Gras, walnoten, aardbeien, confit de canard, lam, kastanjes en gevogelte voor de IGP streekproducten. Als dit gepaird wordt door de wijnboeren en Les Gueuleton in het prachtige Jeux d'Hiver te Brussel,...
Silvaner is een zwaar ondergewaardeerde, vergeten druivensoort...tot het aspergeseizoen zich aandient. Dan blijkt het een zeer gewilde, aangename begeleider van deze seizoensgroente. Er zijn tal van wijnregio's waar deze frisse, groene, speelse, kruidige, florale, fruitige en vaak elegant complexe druif het goed doet: Duitsland met Franken, De Elzas, Oostenrijk, Zwitserland, Italië (Zuid Tirol), Oekraïne, Canada, California, Nieuw Zeeland en zo verder. Oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus...
wine-foodpairing · 08. april 2024
De tgv richting Zuid-Frankrijk nemen is niet nodig wanneer je in de fleurige oase van Pollen-La Reserve in Elsene binnenstapt. "Inter Rhône" stelde er twee bijzondere wijnregio's voor, begeleid door een super heerlijk buffet door cateraar Bouchée Double. Tijdens de voorafgaande vrije degustatie proefde ik witte en rode Saint-Joseph, Crémant de Die en Clairette de Die. Mijn keuze kon ik dan aansluitend pairen met de verschillende gerechten van het menu. Het was bovendien aangenaam van...
wine-foodpairing · 29. februari 2024
Toen Anthony Stoop en Julie Van Gool half oktober 2023 de eerste gasten ontvingen in hun gastronomisch restaurant "Komaf", zullen ze niet vermoed hebben dat ze nauwelijks een maand later al een 15/20 kregen van de prestigieuze culinaire gids Gault&Millau. Sindsdien hebben zowat alle kranten en tijdschriften hun vermeld als de ontdekking van het jaar. Vorige maandag waren ze aanwezig bij de uitreiking van de Michelin sterren 2024. Julie vertelde me dat ze toch heimelijk gehoopt hadden dat...
wine-foodpairing · 15. februari 2024
Le Gastronome in Paliseul, zijn 2 chefs: Jean Vrijdaghs & Sébastien Hankard en sommelier Elias Vermeesch.
wine-foodpairing · 24. november 2022
Sinds 2019 schudt chef John Weijers eigentijdse Frans/Belgische gerechten uit zijn koksmouw in "fine dining" bistro B23 op de Brouwersvliet in Antwerpen. John was ooit chef in restaurant Parkheuvel in Rotterdam (2**) en resto Vermeer in A'dam (1*). Gastvrouw Diane gaf ons een warm welkom en bediende vlot. We namen het 6-gangenmenu en brachten zelf onze wijnen mee. En dat bracht aangename verrassingen met zich mee. Op tafel staan mandjes met lekker brood en fijne olijfolie, wat knabbeltjes en...
wine-foodpairing · 27. oktober 2022
Door zeer gelukkige omstandigheden had ik het culinair genoegen om in een korte tijdspanne te genieten van 5 verschillende gastronomische stijlen. Een eetcafé met een Gault Milau vermelding, een home cooking door één van de beste cateraar-chefs van België, een 1*, een 2** & een 3*** Michelin resto. Dat verdient een vergelijking of ten minste een neerslag van mijn /onze ervaringen.