winetasting · 20. november 2024
Philippe Deneef van Secret Vineyards gebruikt vaak een "aentwaerpse uitdrukking" als hij zijn wijnen beschrijft: "Uw broek moet er van afzakken". Oorspronkelijk gestart met vier vrienden, zoekt Philippe wijnen die origineel, charismatisch en complex zijn. Deze Noémie kreeg de naam van sopraan Noémie Schellekens, die hun muze werd. Les Garettes komt uit een oude wijngaard op 350m hoogte met een bodem bestaande uit 100% schistes in de Côtes du Roussillon. De syrah wordt manueel geoogst, met...
winetasting · 21. oktober 2024
Al geruime tijd is er veel aandacht voor alcoholvrije opties in de horeca en bij consumenten. Vaak is het resultaat bedroevend wegens teveel smaakverlies en te zoet. Er bestaan verschillende methodes om de alcohol uit wijn te verwijderen. WIN 0% wordt geproduceerd via een gepatenteerd proces waarbij de alcohol in de wijn onttrokken wordt via centrifugatie. (Spinning Cone Techniek) Smaakstoffen zoals polyfenolen en antioxidanten blijven hierdoor behouden in het eindproduct. Bodegas Familiares...
winetasting · 21. mei 2024
Het gebeurt niet elke dag dat er honderd witte Rhône wijnen te proef staan in de bruisende Groene Gordel van Brussel voor een publiek van honderd gelijkgestemde wijnliefhebbers, de crème de la crème van de Belgische wijnscène. AliceBown agency organiseerde "a wine dine event" in Tombeek Plage & Ateliers te Overijse in samenwerking met de VIGNOBLES de la Vallée du Rhône. Witte Côte du Rhône wil zeggen dat er wijn te proeven viel uit de regio's Condrieu, Gigondas, Saint Péray,...
winetasting · 17. april 2024
Gesteente ruikt of smaakt niet, tenzij het verpulverd is en/of er micro-organismen opzitten die wel geur of smaak bevatten. Dat is kort samengevat wat bodemdeskundigen hierover zeggen. Je kan dit nalezen in het boek "Vineyards, rocks, & soils" ,"The wine lover's guide to geology" van Alex Maltman, Emeritus Professor of Earth Sciences. Uitgave Oxford university press.
winetasting · 19. maart 2024
In dit Zuidelijk deel van Piemonte vinden we klinkende namen als "Langhe", "Roero" & "Monferrato". Reeds in de vijfde eeuw voor Christus werd hier aan wijnbouw gedaan, toen Kelten en Etrusken er handel dreven met mekaar. Omwille van hun schoonheid zijn de wijngebieden op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco geplaatst. Roero is gekend voor zijn witte Arneis, de Langhe is het gebied van de Barolo en de Barbaresco en in Monferrato produceert men oa. Asti Spumante en Barbera d'Asti. De streek is...
winetasting · 21. februari 2024
Een rode wijn van hetzelfde perceel, hetzelfde jaar (2015) met dezelfde druivensamenstelling (monastrell, cabernet sauvignon, syrah en tempranillo) en in hetzelfde vat gerijpt. Hiervan maakt David Ferraje zijn Selecto en zijn Maris. Een deel nl 2.325 flessen verdwijnen onder water "under the Mediterranean Sea" op 40m diepte om er een jaar te rijpen op 14°. Er is wat verschil in smaak (Maris meer versmolten) en wat verschil in prijs.(Schapprijs S rond de 21€ tov de Maris 75€) David gebruikt...
winetasting · 17. september 2023
Regelmatig komen we samen met enkele vrienden om pareltjes uit onze wijnkelders te proeven. Bij Nick (Villadoria), met Jan (Portovino),Bruno, Marc & Anne-Marie en de eigenaars van Podere Capaccia schoven we aan om heel veel wijn te proeven. Hieronder een sfeerbeeld van de geproefde wijnen en bijpassende gerechten.
winetasting · 15. september 2023
Regelmatig komen wij samen om wat lekkers of onbekend of ... te proeven. Deze keer bij Dirk die ons niet alleen wijn maar ook zijn "D'ish"-creaties voorschotelde:
winetasting · 04. september 2023
In het meer dan prachtige "Botanic Sanctuary" in hartje Antwerpen gaven 25 Portugese wijnbouwers present voor een tasting georganiseerd door ViniPortugal en ALICE BOWN Agency . Toch eerst wat aandacht voor het kader: Exceptioneel, een ware hotspot, een maatstaf voor luxueuze gastvrijheid en verfijning, een verborgen culinaire parel midden in het groen, woorden schieten te kort om deze site te beschrijven. Een 5-sterren hotel, 3 Michelin sterren restaurants, een Health Spa, event locaties en...
winetasting · 26. juni 2023
In het mooie historische kader van evenementenlocatie Jacques, hartje Antwerpen, presenteerden 21 domeinen uit Piemonte hun Barolo wijnen. Dat dacht ik toch. De nadruk lag echter op "Friends". Er was dus ook heel wat bruisend, wit, rosé & ander rood te proeven. Ik beperkte me tot de aanwezige Barolo's en Barbaresco's, wat sommige wijnbouwers een beetje verdrietig maakte. Tussendoor waren er Masterclasses waarvan ik er eentje meepikte: over de unieke terroir, druivensoorten en diversiteit....